Verslagen gehouden lezingen in de Bijdorp t/m 2013

Als er geen verslag of download wordt aangeleverd dan komt hier ook weinig te staan, wat niet wil zeggen dat er geen interessante lezing is gegeven.

Mocht er een download of link niet werken meldt U dit dan even aan de webmaster zodat hij U deze kan toesturen.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 10 december 2013

Door Cor van Rooij (van de centrale HCC)  is een lezing gegeven over DIGID. De PowerPoint presentatie kun je hier downloaden.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 26 november 2013

Door Tim Woldring is een lezing gegeven over de nieuwe update van Windows 8.1. Voornamelijk werd Windows 8 en 8.1 naast elkaar gezet en de verschillen aangegeven.
De PowerPoint presentatie is hier te downloaden.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 12 november 2013

Door Wouter van der Zwan is een lezing gegeven over het gebruik van het backup systeem van Windows 7. Dit Windows 7 backup systeem zit ook in Windows 8 (in 8.1 veranderd er iets)
De PowerPoint presentatie is hier te downloaden.

Opgemerkt werd nog dat het heel belangrijk is om een systeemkopie te maken van Uw Windows m.b.v. de betreffende functie in Windows 7 en 8. Ook het aanmaken van een herstel CD is heel erg belangrijk.

Daarnaast heeft Wouter wat verteld over het synchroniseren van mappen met diverse programma’s.
Hiervan zijn ook een tweetal presentaties aanwezig. zie hier die voor Goodsync en hier voor Freefile.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 22 oktober 2013

Door Henk Verbeek is een presentatie gehouden over Google en Privacy.
De gehele presentatie kunt U hier downloaden.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 08 oktober 2013

Door Tim Woldring is vanmiddag een lezing gegeven over Kwaliteit van ons draadloze netwerk verbeteren”, Wifi verbeteren.
Tim heeft toegezegd om zijn PowerPoint presentatie aan te leveren om ze op onze website te zetten. Even geduld dus.
Tijdens de presentatie zijn een tweetal programma’s gebruikt waar velen in geïnteresseerd waren, om onze leden niet te lang te laten wachten onderstaand nog eens de namen, download adressen en doelstelling.
1) Insidder. Als dit programma gedraaid wordt op een computer met draadloos (WIFI) netwerk dan geeft het alle andere draadloze netwerken weer welke hij in de buurt kan ontvangen maar ook op welke kanalen ze werken. Hiermee kunt U voor U zelf een kanaal kiezen waar het het rustigs is, dit verbeterd u snelheid. Te downloaden van de website:
http://www.metageek.net/products/inssider/.
2) Wireless Network watcher. Met behulp van dit programma kunt U alle apparaten zien die met u op uw router draaien (bedraad of draadloos). Te downloaden van de website:
http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_watcher.html

De tweede geplande lezing van Rinus Molhoek over Skydrive kwam door tijd gebrek niet aan de beurt en zal op een later tijdstip weer ingepland worden.

 

 

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 11 juni 2013
De centrale HCC heeft in navolging van eerder items weer een nieuwe lezingen cyclus georganiseerd voor geheel Nederlanden. Door Rob Reimerink van de senioren academie van de HCC is hiervoor een introductie lezing gegeven over het gebruik van Picasa het gratis foto beheer/bewerk programma van Google. De gehele lezing kunt U inzien op www.hcc.nl/fotografie

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 14 mei 2013
Tim Woldring heeft een uitleg gegeven van de Android tablet van het Kruitvat. Bij het uittesten bleken er meerdere 10 inch Tablets te bestaan de M-1013 en de M-1038. Ze werkten elk wat anders. De prijs van de M-1013 was +/- 100,- en de latere M-1038 was +/-140,-. De verschillen waren o.a.:  de versie van de software, de grote van het interne geheugen, de processor, de aanwezigheid van Bluetooth etc. Tim heeft zover mogelijk de verschillen aangegeven. Hij heeft ook de moeite genomen om de onleesbare (te kleine) handleiding te vergroten voor onze leden. U kunt de gewenste versie hier downloaden door op het juiste type nummer te klikken. M-1013 en M-1038.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 12 maart 2013
Kick de Wolff heeft deze middag een bijeenkomst gehouden over Windows 8. De bedoeling was een workshop, maar aangezien bijna niemand een notebook met Windows 8 bij zich had heeft hij een presentatie gegeven met een demonstratie van W8. Bij de vragen kwamen diverse zaken aan de orde welke uitgelegd werden zover bekend. De PowerPoint presentatie van deze lezing vindt U op zijn eigen website. http://www.de-wolff.com/computeren/Lezingen.htm

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 26 februari 2013
Door de centrale HCC zijn voorlichtingen georganiseerd over Sociale media. Deze worden gegeven door vrijwilligers van de SeniorenAcademie van de HCC. De PowerPoint presentatie van deze lezing vindt U hier Als deze presentatie niet goed te downloaden is dan kunt u hier de PDF ophalen.

Bijeenkomst Zoetermeer op dinsdag 12 februari 2013
Kees van Doorn heeft vanmiddag een lezing gegeven over her programma Azzcardfile. Met behulp van dit programma is het mogelijk belangrijke stukken te archiveren. Het is een eenvoudige kaartenbak. U kunt er bijvoorbeeld recepten of adressen mee organiseren en opbergen. Daarna is het allemaal weer gemakkelijk terug te vinden. De PowerPoint presentatie van deze lezing vindt U hier

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 22 oktober  2012
Rinus heeft een introductie gegeven van het programma PHOTOFILTRE. PhotoFiltre  is een zeer goed, uitgebreid fotobewerkingsprogramma met een gebruikersvriendelijke interface. Het beschikt over alle standaardfuncties om afbeeldingen te bewerken en foto’s te retoucheren. De helderheid, het contrast, de kleur, de verzadiging en de gammacorrectie kan aangepast worden. Dit fotobewerkingsprogramma bevat tientallen artistieke filters, zoals waterverf, pasteltinten, Indische inkt, pointillisme en puzzelstukjes. Photofiltre is zeer gemakkelijk te gebruiken met een Nederlands taalpakket. Rinus heeft uiteraard weer een verhaaltje op papier gemaakt voor de aanwezigen. Maar tijdens de presentatie kwam iemand die naar een handleiding voor dit programma aan het zoeken was op Internet met de link naar een medewerker van Seniorweb welke op haar website een uitgebreid verhaal heeft staan. http://www.marijkeremmerswaal.nl/

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 9 oktober  2012
Er was een vragen middag geprogrammeerd. Kick heeft de vragenmiddag voorgezeten. Allereerst heeft hij e.e.a. verteld van Paypal. Dit is een mogelijk om in het buitenland iets te kopen en te betalen zonder dat je je creditcard hiervoor hoeft te gebruiken. Speciaal voor websites waar je niet met Ideal kan betalen. Verder werden diverse vragen beantwoord waaronder ook die over Windows 8. Voor actuele zaken zie het aparte item over Windows 8 links op deze website.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 25 september  2012
Rinus heeft een lezing gegeven over het programma Microsoft OneNote 2010 Dit programma is speciaal voor het maken van notities en het beheren van gegevens. Met OneNote kunt u uw gedachten en ideeën vastleggen in een elektronisch notitieblok, waar u ze op eenvoudige wijze kunt ordenen, zoeken en delen. Verzamel uw gegevens op één locatie, vind snel wat u zoekt en deel uw notities en gegevens. Documentatie werd hierover tijdens de lezing uitgedeeld.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 11 september  2012   over Windows 8
De HCC organiseerde door het hele land introductie presentaties om de overgang naar dit nieuwe besturingssysteem eenvoudig en soepel te laten verlopen. Want wat is er allemaal nieuw aan Windows 8? Moet je overstappen? En hoe moet je dit dan doen?
De Centrale HCC heeft hiervoor een presentatie laten maken die in alle groeperingen kan gepresenteerd worden. Voor vrijwilligers zijn hiervoor trainingen geweest op zaterdag 1 september en zaterdag 8 september 2012. Van onze regio hebben Harry de Groot en Kick de Wolff deelgenomen aan deze Windows 8 trainingen. Aangezien de presentaties worden gehouden voor de introductiedatum moest gewerkt worden met een Release Preview van Windows 8 die voor iedereen gratis beschikbaar was maar geen garantie biedt dat alles ook zo gaat werken. Deze Release Preview is ook niet in het Nederlands beschikbaar. Kick heeft een op deze dinsdag (3 dagen na de laatste trainingsbijeenkomst) een presentatie gegeven van het nieuwe Windows 8 besturingsysteem. Daarna heeft hij deze lezing nogmaals gegeven in Leiden en Katwijk. Elke presentatie is weer een verbetering van de vorige. Dus lees de laatste.

Voor de versie van de lezing in Zoetermeer op 11 september klik hier
Voor de versie van de lezing in Leiden op 1 oktober klik hier
Voor de versie van de lezing in Katwijk op 11 oktober klik hier
Enkele documenten waarnaar verwezen wordt zijn onderstaand te downloaden

Voor de Handout van de HCC presentatie klik hier
Voor de handleiding van het installeren van de Release preview klik hier
Voor de lijst van sneltoetsen klik hier  

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 12 juni  2012
Kick heeft uitleg gegeven over het aansluiten van een wifi of netwerk printer en alles wat daarbij komt kijken. De  presentatie staat op zijn website en is daar te downloaden. zie http://www.de-wolff.com/computeren/Lezingen.htm

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 24 april  2012
Vanmiddag heeft Wim van Kralingen een verhaal verteld over het gebruik van Spotnet. U kunt zijn handleiding downloaden door hier te klikken.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 10 april  2012
Er leiden vele wegen naar Rome, deze uitspraak gaat ook heel erg op voor Windows en de onderliggende software pakketten. Rinus Molhoek heeft vanmiddag een aantal zeer handzame punten behandeld van Internet Explorer, Wordpad, Word etc. Er waren uiteraard weer een aantal “Oh, kan dat zo” opmerkingen, maar ook “dat kan ook anders” uit het publiek Het was al met al weer een leerzame middag.
Wie de aantekeningen van Rinus op papier wil hebben kan hem hierom vragen op het email adres van Rinus Molhoek

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 27 maart  2012
Kees van Doorn heeft een lezing gehouden over het programma Moviemaker van Microsoft.
Het was een zeer leerzame middag.
Hij heeft nu ook de plaatjes in een Powerpoint presentatie gezet.
Deze staat op zijn website en is daar te downloaden. zie Windows Live Movie Maker 4.ppt

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 14 februari  2012
Kick heeft een lezing gehouden over het meten van de snelheid van je ISP (Internet Service provider)
Hij heeft nu ook de plaatjes in een Powerpoint presentatie gezet.
Deze staat op zijn website en is daar te downloaden.
zie http://www.de-wolff.com/computeren/Lezingen.htm

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 13 december  2011
Loet Baljé heeft een herhaling en uitgebreidere uitleg gegeven van zijn lezing 8 november over FTP.
Hij heeft nu ook de plaatjes in een Powerpoint presentatie gezet.
Deze staat op de website en is daar te downloaden. zie FTP.pps

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 22 november  2011
Henk Verbeek heeft een presentatie gegeven over MSN.
De gebruikte presentaties staat in PowerPoint. Deze staat op de website en is daar te downloaden. zie Windows Live Messenger.pdf

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 8 november  2011
Loet Baljé heeft een uitleg gegeven over FTP. Zie ook op 12 december

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 25 oktober  2011
Julius en ik hebben op verzoek een lezing gegeven over hoe Windows XP te installeren op een Nieuwe computer met Windows 7.
De door ons gebruikte presentaties staan in PowerPoint. Deze staan op mijn website http://www.de-wolff.com/computeren/Lezingen.htm  en is daar te downloaden.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 27 september  2011
Ik heb op verzoek een lezing gegeven over hoe Windows 7 te installeren op een oudere computer met XP of Vista.
Ik gebruikte daarbij een presentatie in PowerPoint. Deze staat op mijn website www.de-wolff.com  en is daar te downloaden. Kijk bij computeren en dan bij lezingen.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 13 september  2011
Deze middag was een helpdesk bijeenkomst. Dus is de inhoud afhankelijk van wat er gezegd/gevraagd wordt.
Door de heer Loet Baljé werd gevraagd welke poorten Ziggo ter beschikking stelt. Niemand wist het antwoord. Daarna legde Loet uit wat hij deed met het downloaden  van muziek, films etc. Was interessant om te zien. Na de pauze ging Kick in op de vragen die er in de loop van de tijd gesteld werden aan Rinus. Sommige konden gelijk beantwoord worden en voor andere is meer tijd nodig dus misschien zinnig om hier een middag aan te wijden. Kick gebruikte daarbij een presentatie in PowerPoint. Deze staat op zijn website www.de-wolff.com  en is daar te downloaden. Kijk bij computeren en dan bij lezingen.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 26 april 2011
Deze middag heeft Kick de Wolff een presentatie gegeven van een aantal programma’s dit keer Teamviewer, Soluto, Disktective en het nieuwe IP protocol IPv6. De presentatie van Kick is van zijn website www.de-wolff.com  te downloaden. Kijk bij computeren en dan bij lezingen.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 22 maart 2011
Deze middag heeft Kick de Wolff een presentatie gegeven de opslag mogelijkheid m.b.v. Dropbox. Ook is het bijna identieke programma ZumoDrive aan de orde geweest. De presentatie van Kick is van zijn website www.de-wolff.com  te downloaden. Kijk bij computeren en dan bij lezingen.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdag 8 maart 2011
Deze middag heeft Kees van Doorn een presentatie gegeven over de mogelijkheid om muziek van grammofoonplaten in de computer te zetten en vandaar naar een CD te branden. Hij gebruikte daarvoor het programma Polderbits (kosten +/- 30, euro) .dit programma kan ook de klikken en krassen in de muziek wegwerken. Een programma om later de mp3 muziek op de PC nog te verbeteren is oa MP3gain. De presentatie van Kees is hier te downloaden. Voor de zeer uitgebreide demonstratie van het gebeuren zou U aanwezig geweest moeten zijn.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 9 november 2010
Kick heeft een lezing gegeven over internetten buitenshuis. U kunt de gehele lezing vinden op zijn eigen website www.de-wolff.com

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 22 juni 2010
Voor deze dag stond op de agenda Veilige modus F8. Door: Kick de Wolff.
Kick begon zijn lezing met ons te laten zien hoe we tijdens het opstarten van de computer door het indrukken van de Del-toets in de BIOS van de computer kunnen komen. Daar kunnen we de opstart volgorde van de computer veranderen. BV. Floppy drive, Harddisk, DVD en USB. Vervolgens liet Kick ons zien hoe we indien we twee of meer systemen op onze computer draaien via de Bootmanager de keuze kunnen maken tussen deze systemen. BV. Windows XP, Windows Vista en Ubuntu.
Daarna kwam Kick dan op het onderwerp van vandaag de Veilige modus, door tijdens het opstarten op de F8-toets te drukken. De Veilige modus is een manier van opstarten, die bedoelt is om problemen op te lossen. Alleen de echt noodzakelijke processen worden gestart. Opgestart in Veilige modus heeft het bureaublad geen achtergrond en staat in de vier hoeken van het scherm de tekst “Veilige modus” terwijl midden bovenaan de naam van het besturingssysteem staat. Tenzij anders gekozen is de beeldschermweergave in VGA-mode 640×480 pixels.
Malware (virussen, Adware, Spyware enz.) willen zich graag voordoen als legitieme programma’s en processen. Hierdoor voorkomen ze dat ze eenvoudig herkend worden, maar ook voorkomen ze daarmee dat ze eenvoudig verwijdert kunnen worden. Ze zijn dan namelijk In gebruik bij een ander proces. Door op te starten in Veilige Modus wordt de malware meestal niet opgestart en kan dus eenvoudiger worden verwijderd. Ook kunnen eventueel defecte drivers, welke leiden tot het zogenaamde Blue-screen of Dead, via de Veilige modus worden verwijderd. Voor een korte uitleg van de Veilige modus verwijst Kick ons naar de site www.hijackthis.nl/veiligemodus.html welke via deze link is te bereiken. Terwijl zijn presentatie weer is te bekijken of te downloaden via zijn eigen site www.de-wolff.com.
Kick heeft ons met deze lezing weer een stapje verder geleid in de wondere wereld van de computer en de mogelijkheid onze problemen met dit apparaat zelf op te lossen.
Henk Verbeek.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 8 juni 2010
Op de agenda staat de melding van een Combiprogramma (heette vroeger ‘Sprokkels’) gepresenteerd door Rinus Molhoek. Een aantal onderwerpen is voor mij bekend, maar het is altijd wel even leuk om te gaan, te luisteren en bij te praten. In de aanloop naar Rinus’ eerste onderwerp ‘bijsnijden’ tipt hij flitsend de ‘marges’ aan en ja hoor: de eerste handige tip is alweer binnen. Aan de hand van duidelijke voorbeelden toont Rinus dat je beter Snippy kunt gebruiken dan ‘bijsnijden’, hoe je snel meerdere Verkenner’s opent, vensters naast elkaar kunt weergeven en documenten ook met een bibberende hand veilig kunt verschuiven. Hier en daar een herhaling van onderwerpen: in e-mail handtekeningmodellen, berichtregels, contactpersonen en groepen maken, maar ook dan de constatering dat de aangereikte onderwerpen handig zijn en men het nu, na deze (hernieuwde) kennismaking, ook van plan is om het toe te passen. Sneltoetscombinaties zoals Windows toets / E, Ctrl / Shift of Shift / F3 worden weer even toegelicht en uitgebreid met informatie over macro’s. Tot slot worden de rechte en gekrulde aanhalingstekens getoond en de autocorrectie functie. Deze laatste heb ik regelmatig nodig voor het woord ‘greotjes’ (zie onderaan deze tekst). Een informatieve lezing. Alle informatie staat weer helder en overzichtelijk in Rinus’ bekende stijl op een stencil en is te verkrijgen tijdens de HCC bijeenkomsten. Coördinator Julius Huistra meldt nog dat er in de zomermaanden een aantal keren geen lezing gegeven wordt, maar dat men dan wel terecht kan met vragen of computerproblemen. Tevens kunt u het aangepaste ALV verslag op de website vinden.
(groetjes) Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 25 mei 2010
Voor deze dag stond op de agenda TV kijken nieuwe stijl. Door: Bart van Dijk. Lid van de HCC-Leiden ’t Spoortje.
We vinden het natuurlijk erg leuk als een lid van een andere HCC-groepering bij ons een presentatie wil geven en vooral als dan blijkt dat het onderwerp bij veel van onze leden aanslaat en er een grote groep aanwezig is. Voor mij als verslaggever van deze bijeenkomst heeft Bart het wel heel erg moeilijk gemaakt. Hij heeft het onderwerp zo intensief bestudeert en uiteindelijk alle aspecten van het onderwerp in zijn presentatie opgenomen, dat het eigenlijk niet te doen is hier een fatsoenlijk verslag van te maken. Maar gelukkig heeft Bart zijn presentatie op de website van de HCC-Leiden ’t Spoortje staan waar deze met de volgende link is te downloaden. http://leiden.hcc.nl/download/bestanden/pdf.bestanden/inloop/tv kijkennieuwestijl.pdf Toch een kort overzicht van de presentatie van Bart: 1. Digitale ontvangst, 2. High Definition TV, 3. Video op aanvraag, 4. Digitale TV adapter, 5. TV toestellen, 6. Bekabeling, 7. Mediaspelers en HTPC’s.
De diverse onderwerpen werden door Bart uitputtend behandeld veelal de punten: • Historie • Techniek • Voor- en nadelen • Ontvangstmogelijkheden
Uit deze opsomming blijkt dus wel de grondigheid waarmee Bart zijn presentatie – die met een korte pauze maar liefst twee uur duurde – heeft voorbereid en gegeven. Bij deze willen we Bart dan ook van harte danken voor zijn pres(en)tatie.
Henk Verbeek.

Verslag lezing dinsdag 11 mei 2010.
Voor vandaag stond op de agenda Interngeheugen van mijn computer uitbreiden. Zonder risico en ……..niet goed geld terug. Voor Beginners en Gevorderden !! Door: André Reijke. Maar André vond dit niet voldoende om hiermee de hele middag te vullen en heeft dit uitgebreid met het downloaden van muziek via BitTorrent en het gebruik van iTunes.
Interngeheugen van de computer uitbreiden is een onderwerp wat veel mensen aan zal spreken maar wat ook als moeilijk wordt ervaren. André heeft daarvoor een oplossing gevonden in het programma MAPP Reporter, te vinden via de volgende link: http://interngeheugen.com/mappreporter.odb.Het programma hoeft niet te worden geïnstalleerd en na het downloaden kunt u met MAPP Reporter een scan uitvoeren van uw computer. Waarna de gegevens van uw computer worden weergegeven en het aanwezige geheugen. En of dit geheugen kan worden uitgebreid of vervangen en met welke geheugen modulen. Omdat dit een commerciële site is krijgt u gelijk een concurrerende aanbieding van de diverse fabrikanten en typen compleet met prijzen. Natuurlijk hoeft u bij deze aanbieder niet te kopen en kunt u rustig op internet of in de winkel gaan shoppen. Maar al met al heel handig voor de minder ervaren computer gebruiker.
BitTorrent is het Peer-to-Peer uitwisselen van gegevens. Dat wil zeggen dat één of meerdere bestanden tussen een groep computers worden gedeeld. Als u een deel van een bestand heeft binnen gekregen op uw computer, dan deelt u dat gelijk weer met anderen. Hierdoor word een efficiënte manier van gegevens overdracht verkregen. André wijst de geïnteresseerden op de Wikipedia waarin een uitgebreid artikel staat over deze techniek en de daarvoor benodigde programma’s. Zelf werkt André met µTorrent een programma wat te downloaden is via de volgende link: http://download.chip.eu/nl/uTorrent_797169.html Om met dit programma bestanden te kunnen downloaden moet je wel de Torrent weten van dat bestand. Deze zijn te vinden via Google door de naam van het gewenste bestand in de zoekbalk in te geven met de toevoeging torrent. Of met een Torrent zoekmachine zoals http://www.torrentz.com/search. Nadat de gewenste torrent is gevonden kan deze worden ingevoerd in µTorrent en kan het downloaden beginnen. André is een muziek liefhebber en gebruikt deze BitTorrent-techniek voor het downloaden van muziek. NB. Als afdeling van de HCC moeten wij u er natuurlijk op attent maken dat het gebruik van deze techniek volkomen legaal is echter het downloaden van bestanden is wel aan regels gebonden. Dus houd daar rekening mee.
iTunes is een programma voor het beheren van de muziek welke u op uw computer hebt opgeslagen. Het lijkt wat dat betreft op het eerder door André behandelde programma Picasa voor het beheren van de foto’s op uw computer. Het maakt ook een bibliotheek aan van in dit geval uw muziek. En omdat André 16000 muziek nummers op zijn computer heeft staan is het wel duidelijk dat hij een programma nodig heeft om dat te beheren. Leuk aan dit programma is dat u bij de nummers die u hebt ook de covers van de Cd’s of Dvd’s kunt ophalen. Het programma is te downloaden via: http://www.apple.com/nl/itunes/download/. André heeft ons weer een leerzame middag bezorgd en begint zich na zijn eerder lezingen over Picasa als een vaste kracht voor onze middagen te ontwikkelen. Wij hopen hem nog vaak aan het woord te kunnen laten.
Tijdens de pauze vraagt Theo de Zeeuw namens de agendacommissie aandacht voor onderwerpen voor de dinsdagmiddaglezingen. Omdat het moeilijk is om steeds weer nieuwe dingen te verzinnen zijn voorstellen van onze leden van harte welkom en kunnen aan Rinus Molhoek worden gemaild m.b.v. de link op de website van HCC-Haaglanden onder Bestuur & contact.
Henk Verbeek.
De presentatie in PDF formaat is hier te downloaden en in Powerpoint formaat hier te downloaden.

Verslag lezing dinsdag 27 april 2010.
Vandaag heeft Henk Verbeek een lezing verzorgd, dus wilde zelf geen verslag daarvan maken. De presentatie ging over Elektronisch Bankieren deze was erg informatief ondanks dat het een stukje was uit een cursus waaraan Henk meewerkt. Henk is behulpzaam bij een groep die computer les geeft aan senioren in Zoetermeer. In de presentatie wordt verwezen naar het deelnemen aan deze cursus. Zoals gebruikelijk kunt u de geheel presentatie weer hier downloaden.
Kick de Wolff

Verslag lezing maandag 19 april 2010
Op deze maandagavond bijeenkomst is er een Algemene Leden Vergadering geweest van onze afdeling Haaglanden. Het bestuur zal natuurlijk binnenkort het verslag hiervan publiceren.
Als voorafje is er op verzoek van het bestuur een lezing gegeven over Windows 7. Oorspronkelijk wilde het bestuur daar iemand van buiten voor aantrekken, maar de financiën lieten dit niet toe. Ik heb daarom aangeboden het verhaal te houden aangezien ik dit op dinsdagmiddag 24 november 2009 ook al gegeven heb. Ik heb wel de lezing iets aangepast aan de laatst bekende gegevens. U kunt de lezing uiteraard weer downloaden van mijn website  http://www.de-wolff.com/computeren
Kick
de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 13 april 2010
Vandaag zou Kick de Wolff een presentatie geven over Websites maken in Publisher. Maar omdat hem in de voorbereiding al bleek dat weinig mensen de beschikking hebben over Publisher en eigenlijk meer wilden weten over Websites maken in het algemeen. Heeft kick zijn presentatie aangepast in Websites maken.
Kick begint zijn presentatie met het behandelen van de achtergronden van Websites. Zoals: • Website namen • Domeinnamen • Domein registratie • Hosting Providers Een handige tool om te controleren of een gewenste websitenaam nog beschikbaar is, is de domeinchecker op de website www.web-portfolio.be Hij verteld ons nog wat over de Uniform Resource Locator (URL) de websitenaam die door het Dynamic Name System (DNS) wordt vertaald in een code waarmee de website door de browser kan worden gevonden. Waarna hij het maken van een website behandeld en het gereedschap wat je hierbij nodig hebt. Een website kan je maken met een Content Management Systeem (CMS) bijvoorbeeld: • Joomla • Smartsite Of met Hyper Text Markup Language (HTML) de taal waarmee je webpagina’s maakt met een HTML-editor bijvoorbeeld: • Kladblok • Word: • Excel: • Frontpage • Publisher Met deze programma’s maakt je dus een website in HTML, een taal die je dus wel moet beheersen. Een uitzondering hierop is Publisher waarmee je een website maakt in het What You See Is Wat You Get (WYSIWYG) wat je ziet is wat je krijgt principe. Nadat de website hierin gereed is, wordt deze door Publisher vertaalt in HTML. Een variant hierop is Webklik via deze site www.webklik.nl kun je online een website te maken, volgens het zelfde WYSIWYG principe. Na al deze theorie laat Kick ons nog even een stukje praktijk zien door in Publisher een opzet te maken voor een Website met enkele pagina’s. Ten overvloede Publisher is dus geen HTML-editor en evenmin een programma voor het beheren van websites, zoals Frontpage. De toepassing is vooral geschikt voor het maken van relatief kleine sites, die niet hoeven te worden geprogrammeerd en waarvoor geen database is vereist. Dus eigenlijk uitermate geschikt voor onze doelgroep, voor het maken van een leuke Homepage. Kick heeft weer geprobeerd om onze horizon te verbreden en ik denk dat hem dat weer is gelukt. De presentatie van Kick is weer terug te vinden op zijn website http://www.de-wolff.com/computeren
Henk Verbeek.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 23 maart 2010
Julius Huistra heet alle aanwezigen weer hartelijk welkom bij deze bijeenkomst en kondigt André Reijke aan die zijn lezing van dinsdagmiddag 9 maart 2010 over “Picasa 3.0” zal vervolgen. Voor diegenen die de vorige lezing van André niet hebben gevolgd: Picasa 3.0 is het gratis programma van Google om foto’s en films te beheren, te ordenen, te bewerken, af te drukken en heeft ook nog creatieve mogelijkheden. Het programma inventariseert automatisch alle foto’s op uw pc, waar ze ook staan, en ordent ze binnen enkele minuten zonder ze fysiek van plaats te veranderen of te hernoemen. Het programma is te gebruiken om prachtige fotocollages en fotoalbums te ontwerpen en af te drukken, leuke video-diavoorstellingen te maken, bijschriften aan foto’s toe te voegen of uw favoriete foto’s als schermbeveiliging of
bureaubladachtergrond weer te geven. André vervolgt zijn lezing met de mogelijkheden om foto’s te bewerken. De basis bewerkingen: Bijsnijden, Rechtmaken, Rode ogen verwijderen, Contrast, Kleur, Retoucheren, Tekst toevoegen en Ik doe een gok (waarmee het programma zelf probeert te foto te optimaliseren). Afstellen: Licht invullen, Accenten, Schaduwen, Kleurtemperatuur Neutrale kleur zoeken. Effecten: waarmee je speciale effecten op je foto kan loslaten. Nadat je de foto’s hebt bewerkt kun je de resultaten op de vaste schijf opslaan waarbij automatisch het origineel wordt opgeslagen in een verborgen map in de directorie waar de foto’s staan. Alle bewerkingen kunnen altijd worden terug gedraaid, ook in een later stadium, zodat je uiteindelijk weer het origineel overhoud. Vervolgens wordt het maken van een webalbum op Picasaweb uitvoerig besproken en de mogelijkheid zo’n album met anderen te delen. Deze personen krijgen dan de mogelijkheid het album te bekijken, een diapresentatie te starten en de foto’s eventueel te downloaden. Natuurlijk behandeld André de verschillen tussen de versies 3.0 en 3,6 waarvan de belangrijkste is de gezichtsherkenning. (koppen snellen) De gezichten op de foto’s worden door Picasa herkent en kunnen van de naam en gegevens van de persoon worden voorzien en worden dan per persoon in een album weergegeven. Heel handig als je een mooie foto zoek om een portret uit te knippen of juist een verzameling foto’s van één persoon wil samenstellen. Verder zijn natuurlijk weer een aantal bestaande functies verplaatst. Wat dat betreft is het met software net als met een zelfbedieningszaak, daar worden regelmatig de producten verplaats, zodat de bezoeker doordat hij of zij moet zoeken meer producten gaat kopen. Dus misschien is het de bedoeling dat we andere functies ontdekken. Picasa is geen echt fotobewerkingsprogramma maar heeft toch ongekende mogelijkheden die heel vaak intuïtief kunnen worden gebruikt, dus een echte aanrader. Zoals de vorige keer al vermeld, André heeft een gedegen stuk werk geleverd waar we veel van hebben kunnen leren. En ook deze keer zal via een link bij dit verslag zijn presentatie kunnen worden gedownload zodat we een en ander thuis rustig kunnen nakijken. Heeft u eventueel nog vragen a.s. maandagavond kunt u weer bij André terecht.
Henk Verbeek
De presentatie van het Tweede deel staat hier. Andre heeft later er een Word document van gemaakt wat hier te downloaden is

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 9 maart 2010
Julius Huistra heet alle aanwezigen weer hartelijk welkom bij deze bijeenkomst en meldt dat de HCC nog steeds met behoorlijke financiële bezuinigingen bezig is. Een lichtpunt is dat de huur van onze bijeenkomstruimten voor dit jaar gegarandeerd is. Echter voor het uitnodigen van sprekers is geen financiële ruimte meer. Er wordt geopperd om ter zijner tijd maar met de collecteschaal rond te gaan. Ondanks de financiële perikelen dat staat André Reijke te trappelen om het onderwerp van deze middag: “Picasa 3.0” te behandelen. Natuurlijk heeft het noodlot ook deze keer weer toegeslagen, net nadat André zijn presentatie gereed had kwam de versie 3,6 van het programma uit. Maar omdat de versie 3.0 nog steeds te downloaden was leek dat geen probleem, echter wat gebeurde er vandaag, u raad het al versie 3.0 was niet meer te beschikbaar. André heeft zijn presentatie dus gebaseerd op Picasa versie 3.0 maar zal op 23 maart in een vervolgpresentatie ook aandacht aan versie 3.6 geven. Picasa 3.0 is een gratis programma van Google om foto’s en films te beheren, te ordenen, te bewerken, af te drukken en heeft ook nog creatieve mogelijkheden. Het programma inventariseert automatisch alle foto’s op uw pc, waar ze ook staan, en ordent ze binnen enkele minuten zonder ze fysiek van plaats te veranderen of te hernoemen. Het is daarbij volgens André wel verstandig op te geven welke mappen moeten worden geïnventariseerd omdat Picasa anders elk grafisch bestand opneemt wat op uw computer staat, wat meestal niet het nodig of gewenst is. Het programma is te gebruiken om prachtige fotocollages en fotoalbums te ontwerpen en af te drukken, leuke video-diavoorstellingen te maken, bijschriften aan foto’s toe te voegen of uw favoriete foto’s als schermbeveiliging of bureaubladachtergrond weer te geven. Het heeft ook de mogelijkheid om enkele simpele bewerkingen uit te voeren om uw foto’s te verbeteren. Daarnaast heeft Picasa een intuïtief te gebruiken fotoviewer om snel de foto’s op een fototoestel, flashkaart of in een directory op de vaste schijf te bekijken. Aan alle foto’s zijn labels toe te voegen waardoor het naderhand zoeken en indelen in mappen en albums heel eenvoudig wordt. Het voordeel van het weergeven van foto’s in een album is dat de foto’s niet verplaatst worden het dus als het ware een virtueel album wordt. André geeft ons stapsgewijs een uitleg van het programma, de gebruikersinterface met de menubalk, knoppenbalk mappenlijst en werkruimte met de foto’s. En de mogelijkheid foto’s direct te importeren van af een fototoestel of flashkaart. Zijn uitleg was dermate uitgebreid dat hij – behoudens de pauze – de hele middag nodig had en zoals eerder vermeld ook 23 maart nog een vervolgpresentatie zal geven. Met andere woorden een gedegen stuk werk waar we weer veel van hebben kunnen leren en ook de volgende keer weer het nodige van kunnen opsteken. Gezien de overweldigende hoeveelheid informatie die André over ons uitstortte zal via een link bij dit verslag zijn presentatie kunnen worden gedownload zodat we een en ander thuis nog eens rustig kunnen nakijken. Voor eventuele vragen kunt u a.s. maandagavond bij André terecht. Julius Huistra kon ons dus weer, na een dankwoord aan André, als een tevreden coördinator naar huis sturen.
Henk Verbeek
De presentatie van het eerste deel staat hier. Andre heeft later er een Word document van gemaakt wat hier te downloaden is

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 23 februari 2010
Julius Huistra heet alle aanwezigen weer hartelijk welkom op deze bijeenkomst en meldt dat de HCC met behoorlijke financiële bezuinigingen bezig is wat mogelijk consequenties kan hebben voor onze activiteiten. Hij adviseert dan ook om voortijdig even in de agenda te kijken op www.hcchaaglanden.nl om te zien of de bijeenkomst wel doorgaat.
Het onderwerp deze middag is: “Koppelen van een beamer en een laptop” wat zal worden behandeld door Tim Woldring. Tim begon zijn lezing met de melding dat het onderwerp eigenlijk een “fluitje van een cent was” en dat hij daarom het onderwerp maar had uitgebreid tot: “Koppelen van een tweede beeldscherm aan een laptop“.
Allereerst begon hij met de uitleg van de diverse aansluitingen voor beeldschermen op de Desktop en de Laptap zoals de VGA met een 15 pins sub-D connector, DVI en de HDMI met een 19 pins of 29 pins connector. En de mogelijkheden die beeldschermen tegenwoordig hebben om informatie aan de computer te geven. Wat hij geïllustreerde met het programma EDID-viewer. Het wisselen van beeldscherm op de laptop met een toetscombinatie (bv. Alt + ….) die niet gestandaardiseerd is en dus voor elke laptop in de handleiding moet worden opgezocht. De mogelijkheden hierbij zijn: • Alleen Laptop beeldscherm • Laptop en extern beeldscherm • Alleen extern beeldscherm En de mogelijke modes zoals de kloon-mode en de Dualview-mode en hoe we de instellingen daarvan met Beeldscherm in het Configuratiescherm kunnen aanpassen. Hoewel de exacte benamingen en het uiterlijk van de instelschermen in Windows XP, -Vista en -7 verschillen komt het voor alle drie de systemen op hetzelfde neer. Na de pauze gaf Tim ons nog even een lesje PowerPoint in verband met de mogelijkheid daarin met twee schermen te werken, een Beamer en een extra scherm in de zogenaamde presentator-mode. Waardoor de presentator op een apart scherm een overzicht heeft van de dia’s en de daarbij horende aantekeningen en de mogelijkheid snel even terug te schakelen naar een eerdere dia zonder dat de toeschouwers dit merken. Tim liet als oprechte hardware specialist natuurlijk ook nog even de mogelijkheden van onze beamer zien met Picture In Picture (PIP) zoals je ook vaak bij TV’s ziet. Als toegift werden nog even het Knipprogramma in Windows Vista en -7 en het programma Snippy vergeleken. Hoewel het achteraf beslist geen “Fluitje van een cent was” maar een uitermate leerzame middag kon Julius Huistra met een terecht dankwoord aan Tim (en ondanks de financiële problemen van de HCC nog steeds met een envelop) deze bijeenkomst afsluiten.
Henk Verbeek
de presentatie van Tim kunt u hier downloaden.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 9 februari 2010
Julius Huistra heet alle aanwezigen weer hartelijk welkom op deze bijeenkomst en herinnert iedereen die met de auto is er weer aan dat de parkeerkaart moet worden geplaatst. Het onderwerp is deze middag is het programma GParted wat wordt behandeld door Theo de Zeeuw.
GParted is een gratis partitionerings-programma waarvan de naam is afgeleid van Gnome Partition Editor en wordt onder de opensource voorwaarden verspreid.
Theo neemt ons op een bedachtzame wijze mee langs alle ins- en outs van dit programma, allereerst waar we dit programma van internet kunnen ophalen en welke versie. Om dit wat makkelijker te maken is hierbij de link: http://sourceforge.net/projects/gparted/files/gparted-live-stable/OldFiles/0.4.6-1/gparted-live-0.4.6-1.iso/download Omdat het opgehaalde programma een ISO bestand is (een image bestand) legt hij ons uit hoe we dit op een CD kunnen branden. En daarna hoe we de BIOS van onze computer zo kunnen instellen, dat deze kan opstarten vanaf de CD. Omdat GParted niet met GB (GigaByte) werkt maar met GiB (GibiByte) – door Theo gibelbyte genoemd – geeft hij ook nog maar even de uitleg van deze twee grootheden. In het kort GB word in het tientalligstelsel weergegeven en GiB in het tweetalligstelsel. Dit betekend dat een vaste schijf van 30,7GB in werkelijkheid dus 28,63 GiB. Dus worden ze door de leveranciers bijvoorkeur aangeduid in GB dan lijken de vasteschijven, geheugensticks e.d. groter. Theo laat ons daarna in theorie en praktijk zien hoe je een partitie verkleint, vergroot en extra primaire, uitgebreide- en logischepartities aanmaakt. Als voorbeeld maakt hij een bestaande partitie kleiner om in de vrij gekomen ruimte een uitgebreide partitie te maken waarin hij weer een logische partitie maakt die hij formatteert in NTFS en het label Windows 7 geeft. Zodat daar later Windows 7 in kan worden geïnstalleerd. Hoewel Theo het zelf droge stof noemde hing toch iedereen geboeid aan zijn lippen zodat Julius Huistra met een terecht dankwoord deze bijeenkomst kon afsluiten.
Henk Verbeek
Theo is zo vriendelijk geweest om zijn presentatie en zijn uitgereikte document aan iedereen ter beschikking te stellen. klik op het betreffende item om het te downloaden. ..\downloads\HCC GParted.doc  ..\downloads\HCC GParted.ppt

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 26 januari 2010
Julius Huistra heet alle aanwezigen weer hartelijk welkom op deze bijeenkomst. Het onderwerp deze middag is WAAR ZITTEN DE FUNCTIES IN WORD 2007 T.O.V. WORD 2003? dit zal worden behandeld door Rinus Molhoek. Rinus begint zijn uiteenzetting met de opmerking dat hij het onderwerp van vandaag zelf op de agenda heeft gezet en dat hij daar tijdens de voorbereiding behoorlijk spijt van kreeg, dit omdat het uitzoek werk behoorlijk tegen viel. Hij schetste ons de verschillen in Word 2003 en 2007, de oude werkbalken in 2003 en het zogenaamde lint in 2007. En de moeilijkheden die we ondervinden om alle functies – die we blindelings konden vinden in de versie 2003 – terug te vinden in de versie 2007. Allereerst gaf hij ons een overzicht van het Applicatievenster met onder andere de Titelbalk, het Officelogo de Tabbladen en het Lint, de Weergaveknoppen en de Schuifbalk in de versie 2007. Daarna legde hij legde ons de structuur uit, waarbij alle functies verborgen zitten achter een aantal tabbladen, met voor elk tabblad een eigen lint. Waarbij elk lint in een aantal functie groepen. B.V. het tabblad Start heeft de functiegroepen Klembord, Dia’s, Lettertype, Tekenen en Bewerken. In elke functiegroep zijn alle bij deze groep behorende functies terug te vinden. Vervolgens gaf hij ons een aantal voorbeelden van de functies in de versie 2007 met onder andere de functie om het Lint te verbergen met de toetscombinatie Ctrl. + F1 om zodoende meer ruimte voor het document te creëren. Wat natuurlijk weer een opmerking van Tim Woldring tot gevolg had dat dit ook kon met de functies Crlt. – Tape en Del Tape.
Natuurlijk had Rinus nog een tweetal tips om alle functie in de versie 2007 terug te vinden:

 1. Het toevoegen van een extra tabblad Menu met daarin alle oude vertrouwde werkbalken uit de versie 2003. Dit tabblad Menu is toe te voegen met behulp van het programma UBITmenuSetup.exe dat kan worden gedownload van de site www.ubit.ch.
 2. Een alfabetische Index van alle Functies (Commando’s) en hoe deze terug te vinden in de Tabbladen en de daarbij horende Linten. BV. Document Openen – Officelogo klik op Openen. Deze Index had hij verwerkt in het document van zijn lezing wat wij weer zoals gebruikelijk van hem mochten ontvangen.

Ondanks dat Rinus er spijt van had, dat hij dit onderwerp op de agenda had gezet, heeft hij weer gedegen werk geleverd waarvan wij veel plezier zullen hebben. Julius Huistra kon met een terecht dankwoord aan Rinus deze bijeenkomst afsluiten.
Henk Verbeek

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 12 januari 2010
Op de eerste dinsdagmiddag van het nieuwe jaar beginnen we met het onderwerp HELPDESK, vragen, opmerkingen, problemen, reacties en tips. Omdat onze dinsdagcoördinator Julius Huistra ziek is neemt Tim Woldring zijn taken waar en heet ons hartelijk welkom. Co van der Kaag heeft een drietal vragen gemaild: 1. Netwerk problemen. Hij had een bedraad netwerk met twee computers één voor zijn vrouw en één voor zich zelf. Dit werkte naar behoren beide computers konden elkaar zien en benaderen. Hij heeft zijn netwerk uitgebreid met een draadloze router voor een laptop de beide andere computers bleven bedraad aangesloten. Hierna kon alleen zijn met de computer van zijn vrouw beide andere computers worden benaderd en van af de andere niet. Hem werd geadviseerd het programma NetworkMagic van Cisco/Pure toe te passen om zijn instellingen op alle drie de computers aan te passen. Een gratis zeven dagen versie kan worden gedownload van http://www.purenetworks.com/product/pro.php Nadat dit programma op alle computers is geïnstalleerd kunnen alle instellingen worden gemaakt, waarna het programma niet meer nodig is. 2. E-mail Contactpersonen ex- en importeren van de ene computer naar de andere. Dit lijkt eenvoudig maar de contactpersonen waren ingedeeld in groepen en bij het ex- en importeren verdwenen de groepen. Inmiddels had hij zelf al een oplossing voor dit probleem gevonden door elke contactpersoon een label te geven wat overeenkwam met de groepsnaam en na ex- en import op basis van deze labels de contactpersonen te verplaatsen naar de juiste groep. 3. Hij wilde graag ook wat meer weten van Total Commander. Maar omdat dit programma nog op de rol staat voor een lezing door de Total Commander bij uitstek Rein de Jong zijn we hier verder niet op ingegaan. Joop van der Zwan wil een computer met Linux als besturingssysteem met een netwerkschijf kan laten communiceren. Omdat voor de communicatie met een netwerkschijf een programma noodzakelijk is werd hem aangeraden op de site van de leverancier naar een dergelijk programma voor Linux te zoeken. Lex van Dieren wil graag in het startmenu van Windows Programma’s zelf indelen. Dit is mogelijk door met de rechtermuisknop op de Startknop te klikken, daarna op Alle Programma’s waarna in Programma’s de indeling kan worden aangepast. Rinus Molhoek vraagt hoe het mogelijk is, dat als een laptop ingesteld met draadloos internet van KPN aangesloten op zijn eigen netwerk – van een andere provider – automatisch de post ophaalt. Dit is mogelijk omdat de POP-server van de provider altijd bereikbaar via het internet voor het ophalen van de post. Dit in tegenstelling tot de SMTP-server welke alleen bereikbaar is via de directe verbinding met de provider waardoor alleen via deze verbinding post verstuurd kan worden.
Na de pauze laat Kick de Wolff nog een aantal applicaties zien in Windows 7, zoals het werken met de taakbalk en geopende vensters. Op de vraag of het in 3D bladeren in de geopende vensters – zoals in Windows Vista – ook mogelijk is, dacht hij dat dit niet meer het geval zou zijn. Echter dit blijkt nog steeds mogelijk te zijn met behulp van de Windowstoets (met het windows logo) + Tab. Met de Tab toets of het scrollwiel van de muis kan dan door de vensters gebladerd worden.
Tot slot bedankte Tim Woldring alle aanwezigen voor hun inbreng en wenst Julius Huistra beterschap.
Henk Verbeek.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 22 december 2009
Deze laatste bijeenkomst in het jaar stond in het teken van HELPDESK, de aanwezige konden vragen stellen die dan eventueel beantwoord werden. Door de vele sneeuw was de opkomst zeer laag, maar toch hebben wij het voor de 8 aanwezige tot een zeer nuttige  en gezellige bijeenkomst kunnen maken.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 8 december 2009
Het onderwerp was WIRELESS(draadloos) INTERNET, hoe je notebook of PC aan te  sluiten als je thuis bent of als je ergens buiten bent via b.v. een hotspot. Theo de Zeeuw heeft erg veel onderzoek gedaan hoe dit allemaal werkt. Hij heeft een tweetal mooie  en duidelijke presentaties gemaakt en daarbij ook een begeleidende tekst. Alle vier de stukken kunt u onderstaand downloaden door op de betreffende regel te klikken.

Voor de goede orde, Theo heeft zich niet bezig gehouden (zoals hij vertelde) met de werking van het Wireless Acces Point(WAP) wat u in huis moet hebben.  Hier kan je ook een heel lezing aan wijden. Dit WAP kan zich bevinden in uw modem/router kastje wat u van uw internet leverancier heeft gekregen of in een losse draadloze router of Access point die u zelf gekocht heeft.  Komt het kastje van uw internet leverancier dan zal deze vaak al het wachtwoord voor uw draadloze verbinding ingesteld. Zo niet, of ingeval u het WAP zelf gekocht heeft, moet u dit het zelf instellen. Bewaar altijd goed dit wachtwoord.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 24 november 2009
Dinsdagmiddag heb ik een lezing gegeven over Windows 7.  In de voorbereiding heb ik mij verslikt. Ik beschikte te kort over Windows 7 en heb dus veel van de wetenswaardigheden moeten opzoeken in computerbladen en van internet. Bij het maken van een overzicht van de wijzigingen bleken dit er aanmerkelijk meer te zijn dan je in  één middag kunt laten zien op zo’n manier dat het de toehoorders bij blijft. Het is daardoor naar mijn mening een rommelige kennismaking geweest met veel zijstappen. De gehele PowerPoint presentatie kunt u zoals gebruikelijk weer vinden op mijn  website. Mij is wel duidelijk geworden dat we steeds meer te maken krijgen met Windows 7.  Velen zullen door de problemen met Vista niet zijn overgestapt vanaf XP en gaan nu wel over naar Windows 7 (door upgrade of aanschaf nieuwe computer). Vele gebruikers van Vista zullen gaan upgraden naar Windows 7. Ik heb mij nooit echt verdiept in Vista maar ga dit nu wel doen in Windows 7.  Dus kom maar met uw vragen naar de inloop avonden op de 1e, 3e en 5e  maandagavond in de Bijdorp Zoetermeer.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 10 november 2009
Vandaag was het weer behoorlijk druk, of dat nu komt omdat het allemaal aanhangers zijn van Rinus Molhoek of omdat men zijn uiteenzettingen zo interessant vind, is mij nog steeds niet duidelijk. Rinus had vandaag twee onderwerpen, voor de pauze de USB-stick beveiligen met TrueCrypt en na de pauze de USB-stick synchroniseren met Synctoy.
USB-stick beveiligen met TrueCrypt. Het gebruik van USB-sticks is de afgelopen jaren explosief gestegen. Dit komt doordat men steeds meer de behoefte heeft om gegevens op ieder willekeurig moment uit te wisselen. Ga maar bij je zelf na of je in een dergelijke situatie herkent; je bent bij een vriend en hij heeft foto’s van dat leuke feest van vorige week. Dus zet hij ze even op je (onbeveiligde) USB-stick. Handig toch?
Nu zijn foto’s vaak relatief onschuldige gegevens, maar zodra het om werkstukken, wachtwoorden, persoonsgegevens of bedrijfsdata gaat is een goed beveiligde USB-stick echt een must! Ongetwijfeld ben je dan ook niet blij indien blijkt dat jouw werkstuk door iemand anders ingeleverd is, je privé foto’s op dubieuze websites verschijnen of bedrijfsgeheimen bij een concurrent terecht komen. Want dat kan dus gebeuren als je een onbeveiligde USB-stick verliest.
Het beveiligen van een USB-stick hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.TrueCrypt is een gratis programma’s dat kan worden gebruikt om de gegevens op een USB-stick te versleutelen en alleen toegang te verlenen als het juiste wachtwoord ingevuld is.
Rinus laat ons eerst aan de hand van een presentatie de theorie zien en daarna geeft hij ons een live demonstratie.
USB-stick synchroniseren met SyncToy. Wij hebben allemaal gegevens op onze computer staan waarvan we graag een back-up willen hebben, gewoon voor de veiligheid of om mee te nemen. Wij kennen allemaal het zogenaamde  gereedschapskistje van Rinus. Dat is een USB-stick waarop hij al zijn sprokkels, tips & trucs en andere waarde volle informatie heeft staan en die hij altijd bij zich heeft. Wel deze gegevens staan natuurlijk op zijn computer thuis en die worden regelmatig aangepast en aangevuld. En natuurlijk wil hij dat de gegevens op zijn  gereedschapskistje gelijk zijn aan die op zijn computer. Hij wil dus deze gegevens zoals dat wordt genoemd synchroniseren. Daarvoor gebruikt hij het programma SyncToy.

SyncToy is een zogeheten Powertool van Microsoft, waarmee u eenvoudig en snel mappen en bestanden synchroniseert – niet alleen met uw USB-stick maar ook tussen de harde schijf van uw desktop, laptop en ook tussen de verschillende computers op een netwerk. Heel handig als u bijvoorbeeld om en om werkt op uw laptop en desktopcomputer. Hoewel het programmaatje speciaal is ontwikkeld voor XP, werkt het ook uitstekend onder Vista.
Ook van dit programma laat Rinus ons weer aan de hand van een presentatie de theorie zien en daarna geeft hij ons weer een live demonstratie.
Zoals bij Rinus gebruikelijk, krijgen we weer een keurige uiteenzetting op papier mee, zodat we een en ander thuis nog eens kunnen nalezen.
Henk Verbeek.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 27 oktober 2009
Vandaag waren weer een groot aantal trouwe bezoekers aanwezig voor de lezing van Kick de Wolff over  “Herstelpunten maken”. De dinsdagmiddag coördinator Julius Huistra heet iedereen welkom en begint met enkele vragen en opmerkingen:

 • Heeft iedereen zijn parkeerschuif gezet?
 • De agenda voor de dinsdagmiddagsessies is gewijzigd. De aangepaste agenda is te zien op de website www.hcchaaglanden.nl
 • Er is gevraagd de dinsdagmiddagsessies een half uur eerder te beginnen en te beëindigen i.v.m. fileproblemen die een aantal bezoekers ondervinden. Niemand heeft hier problemen mee zodat besloten wordt dat, m.i.v. 12 januari 2010, de dinsdagmiddagsessies van 13.30 tot 15.30 uur zullen worden gehouden.
 • Er is gevraagd tijdens de zomerperiode de dinsdagmiddagsessies door te laten gaan. Omdat in deze periode de oudere leden (en dat zijn ondertussen de meeste van ons) toch niet meer in deze periode met vakantie gaan. Voorstel is om dan geen lezingen te geven, maar te praten over wat ter tafel komt. Dit voorstel zal aan het bestuur worden voorgelegd.

Herstelpunten maken. Het is u vast ook wel eens overkomen. U start de computer op en deze vertoont opeens kuren. En dat terwijl u net lekker aan de slag wilt met dat leuke programma dat u kortgeleden hebt geïnstalleerd. Systeemherstel biedt dan uitkomst. Voor de pauze legt Kick de Wolff ons uit hoe dit werkt. In oudere versies van Windows zat er, als de computer steeds vastliep, crashte of andere ernstige problemen vertoonde, vaak niets anders op dan het opnieuw installeren van Windows met alle vervelende gevolgen van dien. In het gunstigste geval beperkten die zich tot een nieuwe Windows installatie en het opnieuw installeren van allerlei programma’s. Problematischer was het als u wegens het ontbreken van een back-up ook nog eens allerlei gegevens kwijt was. Denk aan alle e-mails en de met veel moeite gemaakte documenten, foto’s en dergelijke. Met de komst van Windows Me, en dus ook van latere versies van Windows is een her-installatie van het besturingssysteem niet altijd meer nodig. En dat dankzij de mogelijkheid van systeemherstel. Kick neemt ons mee langs alle stappen van het systeemherstel in Windows XP en laat ons daarna de verschillen zien met Windows Vista en Windows 7. De presentatie van Kick zal weer zoals gewoonlijk op zijn website  http://www.de-wolff.com/computeren worden geplaatst, zodat iedereen alles nog eens rustig kan nalezen.

Windows 7.
Na de pauze vertelt Kick ons het een en ander over Windows 7. Waarbij hij niet inhoudelijk ingaat op de mogelijkheden van Windows 7 maar ons vertelt over de diverse versies en de noodzaak al of niet over te gaan op Windows 7.  In het kort komt het hier op neer: bent u tevreden met uw huidige Windows versie, schaf dan Windows 7 niet aan, maar wacht tot u een nieuwe computer nodig heeft. Het een en ander is ook weer na te lezen op de website van Kick
Henk Verbeek.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag     13 oktober 2009
Tim Woldring zal deze keer het programma KeePass en het downloaden van filmpjes van You Tube behandelen. Uit de gezellige drukte blijkt eens te meer dat (Robot) Tim veel fans heeft.
KeePass Password Safe.
Wachtwoorden werden al in de oudheid gebruikt, voor het beveiligen van gebouwen, steden of militaire stellingen. In die tijd was een wachtwoord een echt woord dat geheim diende te zijn en alleen bekend bij de mensen die toegang hadden tot het betreffende object. Tegenwoordig zijn wachtwoorden geen echte woorden meer, maar combinaties van hoofd-, kleine letters, cijfers en leestekens. Dit betekent dat het moeilijk te achterhalen is, maar natuurlijk ook moeilijk te onthouden. Volgens Tim is daarom het zogenaamde  Alzheimer wachtwoord zo belangrijk vooral als we het wachtwoord ……..…. zijn.
KeePass Password Safe is wat de naam al zegt een wachtwoordkluis. Een met een wachtwoord beveiligde database, waarin alle gebruikersnamen en de daarbij behorende wachtwoorden voor verschillende toepassingen kunnen worden bewaard. Daarnaast kan het ook wachtwoorden –  bestaande uit willekeurig gekozen letter, cijfer en tekencombinaties – genereren, waardoor het bijna niet meer mogelijk is deze te achterhalen. Als het programma actief is, kunnen met enkele toetscombinaties de gebruikersnamen en de bijbehorende wachtwoorden handmatig of semi-automatisch worden opgeroepen en ingevuld.
Tim geeft ons stapsgewijs een uitleg van het downloaden, installeren en gebruiken van de Classic edition 1.16 van het programma. Met een aantal voorbeelden laat hij het gebruik van het programma zien. De gebruikersnamen en wachtwoorden worden netjes onthouden en waarnodig met de toetscombinatie Ctrl-Alt-A op de gewenste plaats ingevoerd.
Van de site www.keepass.info kan de Classic Edition 1.16 van het programma en de Nederlandse taal module 1.x worden gedownload. Het programma kan op de gebruikelijke manier worden geïnstalleerd terwijl de taal module in de programma directory moet worden uitgepakt. Na het opnieuw opstarten van de computer kan nu in het programma voor de Nederlandse taal worden gekozen. Om alles thuis nog eens na te kunnen lezen, wijst Tim ons op de Internetsite van Computer!Totaal waar een cursus  KeePass Password Safe 1.11 is te vinden via de link http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Cursus-artikel/KeePass-Password-Safe-1.11.htm

YouTubeDownload.
We maken het allemaal weleens mee. U komt een leuk YouTube-filmpje tegen dat u graag zou willen downloaden. Maar hoe kunt u dat het beste aanpakken? Hiervoor heeft Tim voor ons een oplossing gevonden in het programma  YouTubeDownload.
Het programma kan worden gedownload van de site www.youtubedownload.altervista.org. Het is software die u toestaat om niet alleen video’s te downloaden van YouTube, maar ook van Google Video, Yahoo Video, en vele anderen en te converteren naar andere videoformaten. Het programma is makkelijk te gebruiken, enkel de URL van de video die je wilt downloaden invoeren in het venster  Enter Video URL, selecteer  Download video from You Tube en klik op de knop OK! Ook is het mogelijk om de YouTube-filmpjes te converteren, zodat ze geschikt zijn voor uw iPod, PSP of mobiele telefoon. Geef in het venster  Enter Video URL de plaats en naam van de film, stel in het venster Convert to de conversie in en selecteer Convert video (previously downloaded from file) en klik op de knop OK waarna het programma het filmpje voor u converteert. Omdat het de dertiende was had Tim natuurlijk noodmaatregelen getroffen voor het geval dat er problemen met internet zouden ontstaan bij het downloaden van de verschillende programma’s. Ondanks dat sloeg op het eind van de middag het noodlot als nog toe. Het gedownloade filmpje van de Dutch Swing College Band met Rita Reys kon wel op de laptop worden bekeken maar werd niet door de beamer weergegeven. Zo zie je maar.
Henk Verbeek

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag     22 september 2009
Het onderwerp vandaag was VAN VIDEOTAPE NAAR DVD. Heeft u nog videobanden waarvan u de inhoud niet verloren wilt laten gaan. Zet  de inhoud over op een DVD. De presentatie werd verzorgd door Cathy Klom. Zij heeft ons pakket “Red Uw Video’s” van  Magix bestudeerd en laat ons zien hoe het werkt. Onze afdeling heeft dit pakket eind vorig jaar gekocht voor €49,95. Het pakket bestaat uit een CD met een programma, een apparaatje wat analoge signalen naar USB vertaald en de benodigde kabeltjes De kern van het programma met bijgeleverd hardware is om Video signalen van een analoog apparaat te kunnen inlezen op een PC en daarvan via de PC een DVD te maken. Dit wordt met de dag belangrijker want wij hebben allen diverse Video banden thuis maar de Videorecorder is sterk aan het slijten en is dadelijk kapot. Een nieuwe Videorecorder is bijna niet meer te koop. Daarnaast biedt het programma de mogelijkheid om een film die ingelezen is te bewerken. Het bewerkingsdeel is een gestripte versie van het Video bewerking programma van Magix. Ook zitten er enkele mogelijkheden van Magix’s programma “Foto’s op CD” er in. De verwerkingsvolgorde is: 1) Het inlezen van een video band in de computer (dit duurt even lang als het bekijken van een band) 2) Het bewerken van de ingelezen video. 3) Het coderen van de videofilm op de harde schijf en het wegschrijven naar een DVD. Alhoewel dit gedeeltelijk buiten de doelstelling was werd er uitgebreid ingegaan op de bewerkingsmogelijkheden, maar je mag voor dit bedrag geen volledig Video bewerkingsprogramma verwachten. Enkele punten uit de discussie waren: Download de juiste Codex software, let op dat er voldoende schijfruimte is, zet geen video bestanden op de Windows partitie. Neem er ruim de tijd voor. Het inlezen en het coderen en wegschrijven kan zonder dat je erbij aanwezig ben. Het bewerken moet je wel helemaal zelf doen. Daar kun je dagen mee bezig zijn. Al met al een zeer nuttige lezing van Cathy.

P.s. Er blijkt net een nieuwe versie (2) van dit pakket verschenen te zijn. Dit wordt inclusief het gloednieuwe product MAGIX PC Check & Tuning 2010 verkocht voor € 59,95.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 8 september 2009
Vandaag was als eerste dinsdagmiddag na de vakantieperiode het onderwerp HELPDESK, vragen, opmerkingen, problemen, reacties en tips. De eerste vraag ging over het uploaden van een website. Deze website was gemaakt met  Studio Webdesign 4 en stond op een server bij KPN. Met genoemd programma moest de website nu geupload worden naar een server bij  VDX, hiervoor moest bij VDX een map aangemaakt worden VAR waarin weer een map gemaakt moest worden  WWW en daarin weer een map HTML waarin uiteindelijk de website geupload moest worden. Wat gebeurde er echter op de server werden automatisch een map  HOME waarin een map WVE en daarin de reeds genoemde mappen VARWWW en HTML met daarin de website. Hierdoor was de website niet te benaderen en omdat de helpdesk van VDX hier geen raad mee wist, werd door hen een link gemaakt waardoor uiteindelijk toch de website te benaderen was. Helaas was onder de aanwezigen geen website-specialist aanwezig zodat een antwoord uitbleef. Wie weet een oplossing?

 1. De eerste tip was de website  “Iedereen kan Internetten”  www.iedereenkan.nl een website waar Internet goeroe Herbert van Blankenstein u wegwijs maakt op het wereldwijde web. Ook kan hier de informatiegids “Iedereen kan Internetten” worden gedownload.
 2. De tweede tip was het boek Wegwijs in de wereld van windows XP van Hannie van Osnabrugge. Dit boek helpt deze echte beginners op weg. Het gaat uit van Windows XP. Het boek bestaat uit acht lessen met lees- en werkbladen en slotopdrachten. Aan de orde komen muis en toetsenbord, Windows, Wordpad, Paint, bestanden en mappen, internet en e-mail.

De tweede vraag betrof het antivirus programma AVAST. Nadat het programma een jaar tot volle tevredenheid was gebruikt moest het worden vernieuwd, daarna werkte het echter niet meer. Na het vernieuwen van  AVAST moet het programma opnieuw worden geregistreerd en moet een nieuwe sleutel worden aangevraagd. Welke per e-mail wordt toegestuurd, waarna deze in het programma kan worden ingevoerd zodat het weer voor een jaar zijn werk zal doen.
De derde vraag ging over Outlook. Als in een e-mail bericht in Outlook een link werd aangeklikt werd er een melding gegeven dat de verkeerde versie van het bestand mapi32.dll gebruikt werd of dat het bestand was beschadigd. Deze melding kan ook optreden bij het starten van Outlook. Microsoft geeft de volgende aanwijzing om dit probleem op te lossen: Start Windows Verkenner.  Zoek en open de volgende map op uw computer: C:\Program Files\Common Files\System\Msmap\1033. Klik met de rechtermuisknop op het bestand  MSMapi32.dll en klik op Naam wijzigen. Wijzig de naam van het bestand in Msmapi32.oud en druk op Enter. Start Outlook 2003 opnieuw op waarna het programma zichzelf hersteld.  Opmerking Dit bestand (Msmapi32.dll) is niet het bestand (Mapi32.dll) dat in het foutbericht wordt vermeld.
De vierde vraag was, hoe maak je een € (euro) teken in Word. Door met ingeschakelde NumLock en ingedrukte Alt toets op de numerieke toetsen 0128 te tikken.
De vijfde vraag was, hoe maak je formules in Word. Door onder het menu Invoegen, de optie  Object te kiezen en dan in het Tabblad Nieuw het objecttype Microsoft vergelijking. Waarna de formule editor werkbalk verschijnt en de formule ingevoerd kan worden.
De derde tip was de website www.steffie.nl waar op een duidelijke manier in woord en beeld uitleg wordt gegeven over Internet, e-mailen, bankzaken en zelfs het gebruik van de kaartjes automaat bij de NS. Het leuke van deze site is dat je ook alles kan oefenen, wat voor ouderen natuurlijk erg handig is.
Naast deze onderwerpen werd er in een ontspannen sfeer over ditjes en datjes gesproken en werd het weer een leerzame middag. Tot slot bedankte Julius Huistra alle aanwezigen voor hun inbreng.
Henk Verbeek

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 23 juni 2009
Als onderwerp voor vandaag: Helpdesk. Op zo’n  middag is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen over diverse onderwerpen op computergebied. Het eerste deel van de middag kan ook gevuld worden met een presentatie over een aantal hapsnap onderwerpen. Van tevoren op de HCC website gekeken of er nog extra programma mededelingen stonden. De Helpdesk agenda bleek inderdaad aangevuld met leuke onderwerpen. Er stond niet bij wie de presentatie zou geven, dus dat bleef even een verrassing. Ondanks het mooie weer en de vakantietijd waren er toch ruim 20 mensen aanwezig en zat Rinus Molhoek achter de presentatielaptop. Als eerste vertelde hij over het vergelijken van twee documenten m.b.v. de werkbalk redigeren (WORD versie 2003) of tabblad controleren (versie 2007). Super handig als je meerdere versies van een document hebt en op het oog niet ziet wat de wijzigingen zijn. Het tweede onderwerp gaat over de QR code (Quick Response). Dit is een soort streepjescode in het vierkant, die je steeds meer op producten ziet, maar ook op trein/toegangskaartjes, etc. De meer geavanceerde telefoons kunnen deze code scannen. Daaraan gekoppeld zie je dan een url link die je zo kunt vastleggen of waar je je naar door kunt laten verbinden. Via het programma Qurify kun je ook zelf zo’n QR code, met eigen mededeling, opstellen. Het derde onderwerp gaat over het kopen van een e-ticket voor de trein. Via de pc is het mogelijk om thuis je treinkaartje te kopen en te printen. Je neemt dan jouw thuis geprinte A4tje mee als treinkaartje. Het vierde onderwerp gaat over het vertalen van een website. Heb je een website met Engelse tekst dan kun je deze bij Internet Explorer 8 via Live Search laten vertalen in de gewenste taal. In de vertaling zie je dan globaal waar de Engelse tekst over gaat. Voor een loepzuivere vertaling blijft het zeker raadzaam om de tekst nog intensief  na te kijken. Live Search neemt de afbeeldingen niet mee in de vertaling. Na de pauze laat Rinus nog zien hoe je bij een bewegende afbeelding er voor kunt zorgen dat je ook de bijbehorende muziek kunt horen.  Als aanvulling op de middag heeft Kees van Doorn nog een kleine presentatie voorbereid over FastCommand. Dit is een klein handig invoervak op de taakbalk waarmee je direct websites kunt openen of snel mappen, documenten, onderwerpen of bepaalde typen bestanden kunt zoeken. Daarnaast kun je ook d.m.v. een timer op een bepaalde tijd een bepaalde website of andere toepassingen laten oproepen. Helemaal handig is het feit dat je elke willekeurige handeling of invoer, bv. een lang webadres, kunt vervangen door een zelfbedachte snelcode, die bv. uit één letter of cijfer kan bestaan. De titel voor de lezing van deze middag ‘Helpdesk’ is eenvoudig. De invulling vanmiddag was weer leuk, leerzaam en inspirerend. Als Rinus het uitlegt lijkt het zo super simpel. Als je het thuis uitprobeert ben je er wel iets langer mee bezig, maar gelukkig zijn er dan de befaamde uitgedeelde ‘supplementen’ stencils van Rinus die je alleen maar stap voor stap hoeft te volgen.
Marion Verweij

Ps: Voordat de lezing begon herinnerde coördinator Julius Huistra de aanwezigen eraan om vooral de parkeerschijf niet te vergeten!

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 9 juni 2009

Een van de actieve HCC-ers van de lezingen en demonstraties is Rinus Molhoek, die voor ons deze middag de geheimen van  Aldfaer heeft ontsluiert.  Aldfaer is een programma voor het bijhouden van stamboomgegevens en is een onontbeerlijk hulpmiddel voor degenen die genealogie als hobby hebben. Het is ontwikkeld om amateurgenealogen een hulpmiddel te geven bij het vastleggen van hun onderzoeksresultaten. Aldfaer is gratis en te gebruiken onder de Windows besturingssystemen en is te downloaden van  http://aldfaer.net.  Rinus heeft ons laten zien hoe je met behulp van verschillende formulieren de familie gegevens kan invoeren. In het hoofdvenster worden de belangrijkste gegevens van een persoon (de Proband) bij elkaar ingevoerd, inclusief de partner, ouders, kinderen, broers en zusters, notities zoals leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen zoals geboorten, huwelijk en overlijden en het materiaal zoals foto’s, documenten, enz. Als de gegevens zijn ingevoerd dan kunnen fouten, die na het invoeren of later aan het licht komen met de functie “Onderhoud” worden gecorrigeerd. De gegevens kunnen eventueel worden geëxporteerd en geïmporteerd in het GEDCOM formaat. De benaming GEDCOM is een acroniem voor GEnealogische Data COMmunicatie en wordt gebruikt voor een speciaal tekstformaat. Dat heeft zich nu ontwikkeld tot de facto standaard voor gegevensuitwisseling tussen de meeste genealogische programma’s. De ingevoerde gegevens kunnen op verschillende manieren worden gepresenteerd. De persoon gebonden gegevens kunnen vrij eenvoudig in naar MS Word worden overgebracht. Met behulp van de knoppenbalk zijn een Personenlijst en een Kwartierstaat en Parenteel in tekstformaat – eventueel voorzien van alle ingevoerde materialen – en als blokdiagram te produceren. Daarnaast zijn alle mogelijke rapporten op eenvoudige manier samen te stellen. Een daarvan is het KinCode overzicht hierin is de verwantschap tussen personen te bepalen. Iedere verwant heeft een uniek nummer, de primaire KinCode. Nog even een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen oevergenomen uit Wikipedia: Genealogie, is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouder-onderzoek dan wel de afstamming van de familienaam. Een proband of probandus is iemand die men gebruikt als uitgangspunt bij het maken van een genealogie. Meestal gebruikt men zichzelf als probandus, of een beroemde voorouder. Een kwartierstaat is een genealogisch overzicht van alle voorouders, zowel in mannelijke als in vrouwelijke lijn Een parenteel is een genealogisch overzicht van alle nakomelingen, zowel in mannelijke als in vrouwelijke lijn. Als u meer wilt weten over de diverse bronnen en methodes om achter de gegevens voor uw stamboom te komen en aan de hand van de release 3.5.3 van Aldfaer de gegevens in een computer kunnen worden opgeslagen, dan wordt het boek “Je stamboom op de computer” van de schrijvers Ronald Balhan (lid Aldfaer-team) en Rob van Drie (van het Centraal Bureau voor de Genealogie) aangeraden. Dit boek kunt u bij elke boekhandel bestellen onder ISBN 978 90 229 57714.
Henk Verbeek

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 26 mei 2009
Als u een trouwe bezoeker bent van de HCC dinsdagmiddagbijeenkomst, dan heeft u vast al eens op de website van Kick de Wolff gekeken. Naast privé- en reisinformatie kunt u daar ook de PowerPoint presentaties van zijn HCC-lezingen vinden. Zo ook over het onderwerp Gmail.  Kick gaat allereerst even terug naar de basiskennis. Bij veel mailprogramma’s haal je de elektronische post binnen op je eigen computer. Bij ‘webmail’ bekijk je echter je post op afstand, terwijl de berichtinformatie op de server van de provider blijft staan. Zodoende kun je op elke pc over de hele wereld hiermee werken. Via de POP instellingen kun je een heel bericht ophalen bij de provider, via IMAP instellingen kun je de ‘header/kopregel’ binnenhalen (onderwerp, afzender, etc.).  Later kun je dan bepalen of je ook de inhoud van het bericht wil bekijken. Gmail is de gratis e-maildienst van Google. De contacten lopen via een beveiligde verbinding en Spam wordt tegengehouden. Via de Helpfunctie kun je veel informatie over het werken met Gmail vinden. Wil je echter op een overzichtelijke manier de functies van Gmail onder de knie krijgen dan wijst Kick op de  handleiding die de zeer actieve HCC’er Henk Drenth heeft samengesteld. In het praktijk gedeelte laat Kick zien hoe je een account aanmaakt en kunt verwijderen, een bericht opstelt, doorstuurt en hoe je omgaat met contactpersonen, etc. Heb je al een ander e-mailprogramma dan kun je via de bewerking ‘importeren’ je oorspronkelijke adresboek (in .csv-formaat) overzetten. Via de Gmail Notifier kun je zien of er nieuwe post is. Als je e-mailadressen bij meerdere providers gebruikt dan is de  POP Peeper handig. Werk je op een pc elders, zorg dan dat je je gebruikersnaam en wachtwoord weet. Vergeet niet om je na gebruik af te melden en ook je cookies en historie te verwijderen!  Bij Kick’s lezingen geen hand-outs ter plaatse, maar wel een prima  presentatie op zijn website.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 12 mei 2009
Ook deze keer weer veel belangstelling voor de HCC dinsdagmiddaglezing met als onderwerp: AVAST. Wouter v.d. Zwan noemt een aantal gratis anti-virusprogramma’s zoals AVG, Avast, AntiVir, PCTools, etc. en wijst de aanwezigen op het vergelijkingsartikel in de Digitaalgids, mei/juni 2009 van de Consumentenbond. Vervolgens komen de begrippen adware, spyware, virussen, wormen, rootkits, Trojaanse paarden, phishing, etc. aan de orde. Voldoende om je voor een anti-virusprogramma te interesseren.  Wouter presenteert eerst een stuk theorie, vertelt welke versies er zijn en laat dan zien hoe je Avast, versie 4.8 Home Edition, kunt downloaden, opslaan, installeren en registreren. De gratis registratie geldt voor één jaar. Daarna kun je je telkens opnieuw, gratis, voor een jaar registreren.  Wouter schenkt vervolgens aandacht aan een aantal instellingen zoals de interne beschermingsgraad, de kluis, op welke manier je scans kunt laten uitvoeren, etc. Eventueel geïnfecteerde bestanden kun je – verplaatsen naar de kluis of een andere locatie, – verwijderen, maar ook – herstellen. In de kluis vind je mappen met geïnfecteerde bestanden, gebruikersbestanden en systeembestanden. In de pauze heeft Wouter nog een kleine presentatie die de aanwezige dames zeker aanspreekt: Powerpointdia’s van bloemen en inspirerende teksten ondersteund door muziek uit Dr. Zjivago. Aansluitend nog een aantal leuke ‘beesten’ dia’s. Na de pauze toont Wouter verschillende skin’s, d.w.z. lay-outversies van het openingsscherm, hoe je instellingen van Avast kunt wijzigen en de diensten die Avast voor je uitvoert. Als er tijdens de lezing iets niet duidelijk is, dan kunnen de aanwezigen vragen stellen of de gepresenteerde onderwerpen nalezen op Wouter’s stencils. Wouter wijst ook nog op de Belgische versie van Seniorweb, waar een uitgebreide  handleiding te vinden is. Bent u benieuwd naar de inhoud van deze presentatie en stencils, dan kunt u beiden nalezen op de  website van Wouter v.d. Zwan, onder: computerclub HCC.
Marion Verweij PS: Op Wouters website staan ook heel wat mooie (vakantie)foto’s 🙂

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 28 april 2009
Op de website staat de lezing aangekondigd als Register Cleaning en Optimaliseren. Rinus Molhoek brengt de aanwezigen meteen in de sfeer door de tekst op zijn titeldia: Register kuisen. Aan de hand van de vergelijking met een boekenkast legt Rinus beide begrippen uit en waarom je dit zou willen toepassen. Het programma RegCleaner kun je o.a. bij XP en Vista gebruiken, is gratis en is een programma dat de gebruiker op eenvoudige wijze ondersteunt en geen ‘lastige’ vragen stelt. Via Rinus’ uitleg en zijn duidelijke stencils kunnen de aanwezigen mee volgen wat er onder de tabbladen van dit systeem vermeld wordt en welke keuzes je kunt maken om het register op te schonen.  Als tweede onderdeel zien we hoe je het programma  NTREGOPT voor defragmenteren en optimaliseren kunt gebruiken en tot slot laat Rinus zien hoe eenvoudig het programma  Advanced SystemCare werkt. Op het scherm laat hij de handelingen zien en op zijn stencils staat alles uitgebreid toegelicht. Ook dit is weer een gratis programma dat problemen oplost zonder veel vragen te stellen. Op een van de stencils staat een afbeelding van een QR code. Als je je cameratelefoon op zo’n code richt en er een foto van maakt dan kan de QR lezer in de telefoon dit beeld omzetten in een URL van de bijbehorende website. Je hoeft deze gegevens dan dus niet handmatig in te voeren. Dit plaatje is meteen de inleiding voor het tweede onderdeel van de lezing: Sprokkels. Rinus heeft weer heel wat handige tips en trucs verzameld: vastzetten van taakbalk, normal.dot, autocorrectie Ij of IJ, dubbele onderstreping, snel naar een bladzijde in een groot document, zoeken en vervangen, het instellen van de luidspreker, etc. Een deel is bekend, een deel is nieuw en bij een aantal handelingen, zoals Ctrl-Shift en Shift-F3, denk je: dat ga ik nu echt noteren en toepassen. Het leuke is dat uit de zaal aanvullende opmerkingen komen hoe je bepaalde onderdelen ook nog op een andere manier kunt toepassen en er door Rinus en andere aanwezigen meteen ingespeeld wordt op nieuwe vragen.  Op Rinus’ bureaublad stond Pop Peeper. Mocht u over dit soort onderwerpen vragen hebben, schrijf ze in het onderwerpenboek, dan kan dat een volgende keer in een lezing meegenomen worden.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, donderdagavond 23 april 2009
Tijdens de ALV van HCCHaaglanden op maandagavond 20 april jl. komt ook de HCC PC-Borduurgroep ter sprake. Voor mij een reden om weer eens op hun site te kijken. Bij het zien van de agenda verlies je je bijna meteen al in de leuke creatieve onderwerpen en de verschillende sites van lesgevers (bv  Borduurmiep) en deelnemers die je kunt bekijken.  Vanaf het begin is de sfeer gezellig. Een van de leden is jarig geweest en heeft twee heerlijke cakes gebakken. Ondertussen worden allerlei creaties getoond: een vrolijk geel patchworkkleed, een prachtig geborduurde dame te midden van bloemen, logo-ontwerpen, kraamcadeautjes, wit-op-wit geborduurd kantwerk, etc. Naast bewonderende blikken en vragen geven de dames elkaar over en weer advies. De workshop start iets later dan gepland omdat coördinator Marianne Németh nog even op en neer gereden is naar Gouda om daar de voor de workshop gekochte materialen op te halen.  Anneke Oldenburg vertelt i.v.m. de workshop: Strikken en strikkenmakers kort over het aanschaffen van het materiaal en een drietal hulpmiddelen voor het maken van strikken. Je kunt duur strikkenmateriaal kopen, maar het is ook een sport om creatief met budget en materiaal om te gaan. Zo heeft zij strikken gemaakt van kleurrijk organza, maar ook van goedkoop versierlint, glitterstoffen en gordijnstrips. De deelnemers krijgen de gelegenheid om de Bowdabra en de kleinere strikkenmakers van Clover uit te proberen. Bij de eerste leg je een stevige draad in het apparaat, slinger je de stof er door heen en kun je zo hele grote strikken maken. Bij de kleine ‘Bow maker’ omwikkel je het stervormige rubber volgens een vaste volgorde en kun je met de 3 mallen een leuke variatie aan strikken maken. Anneke heeft nog een stencil gemaakt waarop je de juiste nummervolgorde kunt zien. Ondertussen vertelt ze dat ze lid is van  Quilting Together en  regelmatig op beurzen allerlei hulpmiddelen demonstreert op het gebied van creatief omgaan met stoffen en materialen. Terwijl een deel van de ongeveer twintig aanwezigen zich bezig houdt met de workshop, bekijken andere dames tijdschriften zoals Quilt Mania of zijn in groepjes bezig om te praten over plaatjes of een ontworpen logo en hoe je dit kunt digitaliseren via computerprogramma’s zoals Brother PE design (Design Center) zodat de ontwerpen handig en mooi machinaal geborduurd kunnen worden. Op een kunstige manier worden ook letters, in vele typen en patronen, aan deze ontwerpen toegevoegd en kun je een voorbeeld zien van de steken die je wil gebruiken. Op de HCCdinsdagmiddag zie je grotendeels heren en een gering aantal dames. Bij deze borduurgroep is het, zoals te verwachten, andersom. De mannen zijn meestal als chauffeur, etc. meegekomen met hun partner en zitten gezellig in een hoekje achter hun eigen computer. Leuk om weer een keer geweest te zijn en een aanrader om wat vaker op de agenda van de PC-Borduurgroep te kijken. Op de 2e donderdagavond van de maand kunt u daar lezingen volgen en op de 4e donderdagavond zijn er inloop/doe bijeenkomsten.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 14 april 2009
Het onderwerp voor vandaag: Image Back-up maken van de Windows partitie. Kick de Wolff legt uit dat een partitie een deel van de harde schijf is en dat je een image (beeldbestand, kopie) kunt maken op een andere  partitie van een interne harde schijf of op een externe (USB-)schijf.  Je maakt zo’n ‘herstel’ bestand om te gebruiken als je pc vastloopt, evt. niet meer werkt onder Windows, je een virus gekregen hebt of als je wil experimenteren met een aantal programma’s en instellingen op je eigen computer of als hulpverlener op een pc van iemand anders. Je maakt in feite een systeemback-up om alles, indien nodig, weer in de oude staat te kunnen herstellen.  Kick laat vervolgens zien hoe hij met de herstel CD van Ghost 2003  de bronnen selecteert waarvandaan en waarnaartoe de bestanden(.gho en .ghs) gekopieerd worden en hoe een image weer terug gezet kan worden. Hij adviseert tevens om partities altijd verschillend van grootte te maken, vertelt dat   de computer GMT tijd (Greenwich Meantime) gebruikt en dat je van de diverse versies van Windows een image back-up kunt maken, waarbij je wel moet zorgen dat de betreffende versie op dat moment niet ‘draaiende’ is. Als de PC de muis niet herkent kun je via tab en alt toetsen door het scherm manoeuvreren.  Door de vele vragen tijdens de pauze wordt de tijd voor het tweede deel iets krapper en behandelt Kick in vogelvlucht via de wizard de handelingen bij het gebruik van het image back-up programma True Image 10 (.tib). Tot slot nog de melding dat het zeer verstandig is om je programma’s op je C:partitie te zetten, maar je Data op een andere, bv D:partitie te plaatsen en van bv. documenten, e-mails en foto’s regelmatig een ‘gewone’ back up te maken.  Gezien de vragen achteraf wil Kick nog benadrukken dat zowel Ghost 2003, als True Image 10 gedraaid werden vanaf een herstel CD welke onder DOS werkte en niet onder Windows. Ook deze keer heeft Kick weer een heldere en uitgebreide  presentatie over Ghost 2003 en True Image 10 gemaakt die u op zijn eigen website kunt nalezen.

A.s. maandagavond 20 april is er geen inloopbijeenkomst, maar wel de ALV. U bent van harte welkom en een vriendelijk verzoek om uw komst van te voren via e-mail te melden bij de secretaris van   HCCHaaglanden.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 24 maart 2009
Onze vaste verslaggeefster Marion was niet aanwezig dus is er van haar geen  verslag. Ik heb een lezing gegeven over kalibreren. Wij hadden de eerste helft van de lezing maar één zaal i.p.v. normaal 2  zalen. Dus het was wat inschikken. Daarnaast was er een grote opkomst, maar ik  had de indruk dat iedereen het goed heeft kunnen volgen. De afdeling had in 2008 nog budget over en heeft daarvan een meet  apparaat (spyder3Elite) gekocht waarmee je een beeldscherm kunt kalibreren.  Mijn lezing ging dan ook voornamelijk hierover. Daarnaast heb ik de weg gewezen  hoe om te gaan met het handmatig kalibreren van beeldschermen, printers en  andere  zaken. De links staan in de PowerPoint presentatie op mijn website. Daarnaast heeft het bestuur verteld dat dit  kalibreerapparaat en andere  apparaten die de afdeling in bezit heeft, gehuurd kunnen worden door onze eigen leden.  Binnenkort volgt meer meer informatie over deze regeling.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 10 maart 2009
Al pratende blijkt dat mensen soms een bepaald idee hebben als ze een onderwerp op de agenda zien staan. In de praktijk kan het natuurlijk anders ingevuld worden dan men zou verwachten.  Na de enthousiaste verhalen over de Robotica bijeenkomst van de vorige keer hoorde je nu verschillende mensen zeggen: jammer dat ik er niet bij was.
Vandaag weer een ‘volle bak’. Routinier Theo de Zeeuw begint zijn presentatie over  Fotoformaat en pixels met een etymologische inleiding. Heel leuk om weer even te ruiken aan de begintijd van de computer en de taalkundige herkomst van woorden als bit, byte, pixel, etc. Bij pixels gaat het niet over afmetingen, maar over een aantal elektronische eenheden per lengte eenheid. Hierdoor krijg je ook een bepaalde beeldverhouding en grootte van een bestand.  Na verdere uitleg over compressie, bmp, jpg, etc. komen de camera (Theo: kamera), de telefoon en de scanner aan bod en toont Theo de specificaties die je kunt zien onder Eigenschappen in EXIF bestanden. Toch wel apart dat je hierin per foto alle verfijnde details ziet die je een paar generaties geleden noest in een schriftje noteerde.  Vervolgens laat Theo zien hoe je een beeldformaat, via ‘centreren’, ‘naast elkaar tonen’ of ‘spreiden’, kunt aanpassen aan de beeldschermverhouding, om zo brede banden, eivormige of lachspiegeleffecten te voorkomen.  Aan de hand van een aantal foto’s in verschillende maten en formaten en het afdrukken via MS Office Picture Manager en de bijbehorende wizard, wordt ook het effect van de ingestelde dpi-resolutie duidelijk. Een kleine foto wordt sterk vergroot en is nog steeds haarscherp, terwijl een andere foto door een hele lage resolutie bijna gereduceerd wordt tot een geblokt borduurpatroon.  Naast de duidelijke uitleg in woorden komt er zo nu en dan ook even stevig ‘rekenwerk’ om de hoek kijken. Mede door Theo’s heldere en verzorgde stencils is het voor velen weer goed te volgen.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 24 februari 2009
In de agenda stond Robotica, als volgt omschreven: het bestuderen, ontwikkelen en vervaardigen van hobbyrobots, die zelfstandig kunnen bewegen en evt. handelingen kunnen verrichten. Tim Woldring begint met het vertellen over deze HCC gebruikersgroep, hun activiteiten en de contacten met een identieke groep uit België. De leden ontwerpen zelf hun robots en doen mee aan wedstrijden, zoals Roborama. Bij deze wedstrijden moeten de robotcreaties, zelfstandig, in een bijna 4 meter lange T-vormige bak een aantal opdrachten uitvoeren, waarbij gelet wordt op de handelingen zelf en de hiervoor benodigde tijd. Tim illustreert dit met een serie filmpjes en legt uit wat er bij de diverse opdrachten uitgevoerd moet worden. Vanaf het moment van ‘aan’schakelen kunnen de eigenaren alleen maar op een afstand toe kijken of ze hun ontwerp goed geprogrammeerd hebben.  Bij elk nieuw filmpje zaten de aanwezigen steeds meer op het puntje van hun stoel te kijken naar de prachtige creaties. Sommige uitvoeringen waren heel flitsend en hadden de grootte van een hand, anderen leken meer op stofzuiger Rosie uit de Jetsons, maar je zag ook een waarheidsgetrouwe vrachtwagen. Bij één robot was zoveel programmatuur nodig dat deze zijn opdrachten aan het uitvoeren was, terwijl hij bovenop een complete laptop meedroeg. Bij de meer gecompliceerde opdrachten, zoals het volgen van een lijn of oppakken van blikjes, zoeken de robots zelfstandig hun weg m.b.v. camera-, infrarood- of ultrasoundsensoren. Door ‘omni directional wheels’ lijken bepaalde routines en manieren van voortbewegen bijna op ballet. Ondertussen legt Tim enthousiast uit over processors en elektromotoren. Een microcontroller bestuurt, controleert en beschermt de robot. Hieraan gekoppeld moeten de ontwerpers echter eerst alle deelhandelingen in computertermen definiëren, registers bepalen, timers bijstellen, etc. Tot slot laat Tim zien hoe een robot een doolhof analyseert en robots elkaar via sumoworstelen uit een veld duwen. Het was geweldig leuk om al deze verrichtingen zo te kunnen volgen. Als enig aanwezige dame kreeg ik echt een ‘toys for boys’ gevoel, maar heb even hard mee genoten. Op deze aansprekende manier zou iedereen natuurkunde en elektronica leuk vinden.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 10 februari 2009
Tijdens verschillende bijeenkomsten wordt regelmatig duidelijk dat  Joop v.d. Zwan zeer tevreden is over de mogelijkheden van  Total Commander. Aan hem deze keer de eer om er iets over te vertellen. De ruim 35 toehoorders zijn met diverse motiveringen naar deze lezing toe gekomen. Een deel is Total Commander ‘leek’ en gewoon benieuwd naar wat het inhoudt. Een ander deel heeft vroeger bij het beheren van bestanden lekker met MS DOS of Norton Commander gewerkt en is bijna een Total Commander ‘freak’.  Na een stukje geschiedenis toont Joop hoe je met de diverse functietoetsen en toetscombinaties bestanden kunt bekijken, kopiëren, wissen, etc. Voor degenen die met Windows Verkenner werken komen heel wat termen en toetsen bekend voor en blijken in beide systemen op een identieke manier opdrachten uitgevoerd te kunnen worden via de Menubalk, een eigen ‘knop’ of via de rechtermuis.  Joop roemt als voordelen van dit programma de mogelijkheid om binnen één systeem twee vensters naast elkaar te kunnen bekijken, te gebruiken bij het vergelijken, hernoemen en synchroniseren van bestanden en de gemakkelijke bediening d.m.v. het toetsenbord. In de pauze komen verschillende concrete vragen naar voren. Joop heeft hier deels een antwoord op, maar ook uit het publiek komt ruime ondersteuning. Op een bepaald moment heeft Henk Verbeek, naast al zijn opmerkingen aan de zijlijn, als volleerd lesgever ook centraal een aantal mogelijkheden en handelingen getoond en laat merken dat er nog veel meer over te vertellen valt. Vraag het hem gerust. Als u er meer over wil lezen dan kunt u via  Total Commander of een gratis  handleiding de mogelijkheden van het programma bekijken en evt. downloaden.  Aan het eind van de middag wordt Joop bedankt voor het oplichten van een klein tipje van de sluier en blijkt, dat de leken, maar zeker ook Joop, er op diverse terreinen weer heel wat bijgeleerd hebben. Voilà!
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 27 januari 2009
Vanmiddag weer een interessant onderwerp: Bluetooth. De naam Bluetooth staat voor een draadloze verbinding, waardoor je met laag stroomverbruik en grote datasnelheid informatie tussen apparaten op korte afstand kunt uitwisselen.  Theo de Zeeuw begint zijn lezing met een stukje geschiedenis en achtergrond. Zo kom je erachter dat de naam van dit ‘open source’ project een relatie heeft met de samenbindende houding van een vroegere Viking koning. Naast deze leuke introductie legt Theo in eenvoudige bewoordingen de werking uit van radiozendfrequenties, master-slave, full duplex gesprekken, multi-point contacten, etc. Voordat je er mee gaat werken is het verstandig om te kijken of de Bluetooth drivers al geïnstalleerd zijn. Theo deelt stencils uit waar de te volgen stappen op staan. Dezelfde handelingen toont hij via de beamer en zijn Gsm-toestel en legt uit hoe je op beiden Bluetooth inschakelt, instelt en vervolgens koppelt. Daarna kun je heel simpel data, bv een foto versturen van je mobiel naar een laptop en vice versa. Voordat de koffie lonkt neemt Theo nog even het woord om Kick de Wolff te bedanken voor al zijn inspanningen tijdens de verhuizing naar de nieuwe locatie en met name zijn positief volhardende houding en inzet bij het aanvragen, verkrijgen en daadwerkelijk laten werken van computer en internet op de huidige locatie.  Na de pauze geeft Theo verdere uitleg over Nokia PC Suite.  Hierbinnen zijn weer vele handige programmatjes om informatie te versturen,  contactpersonen bij te houden of een back-up te maken. Na deze hapklare  informatie lijkt het alsof een kind de was kan doen. Tot slot vraagt Kick of iemand al aan het ‘poken’ is. Wilt u weten wat dit is of  heeft u andere vragen, u bent altijd welkom op een van de HCC bijeenkomsten.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 23 december 2008
Vandaag was het onderwerp HELPDESK, vragen, opmerkingen, problemen, reacties  en tips. De ervaring leert dat Kick, Rinus of iemand anders meestal wel een  of meerdere onderwerpen + presentaties achter de hand hebben. Daarnaast worden  er vaak vragen gesteld waar je zelf niet aan denkt, maar waarvan het antwoord  toch zeker interessant is. In het eerste deel heeft Kick de Wolff uitleg gegeven over HCC Nieuwsbrieven.  Vanwege andere bezigheden kon ik hier zelf niet bij zijn, maar via Kick’s presentatie krijg je belangrijke (!) en praktische informatie over het aan- en afmelden  m.b.t. de diverse nieuwsbrieven van de HCC, HCCgebruikersgroepen en  HCCafdelingen, zoals HCCHaaglanden. Na de pauze viel ik met mijn neus in de boter. Rinus Molhoek vertelde over de  melding: Postbak vol. De capaciteit van ‘Postvak in’ van HCCwebmail blijkt  namelijk maar 15MB te zijn. Krijg je veel reguliere mails, o.a. nieuwsbrieven,  en laat je deze een behoorlijk aantal dagen op de server staan, dan begint het  aantal vrije MB’s aardig te slinken. Sturen familie en vrienden je dan leuke  bestanden met nauwelijks gecomprimeerde foto’s toe, dan is het ‘postpakket’  gewoon te groot. In het dagelijks leven kun je er voor kiezen om het pakket dan  bij de buren te laten bezorgen. In de pc wereld kun je als ‘buren’ eventueel een  extra mailadres zoals ‘gmail’ gebruiken. Naast deze informatie werd nog doorgepraat over het binnenhalen van de mail van  de server op één centrale, òf meerdere pc’s in het huishouden, of evt. op een pc  elders. Bij deze discussie kreeg je ook wat meer inzicht in de man-vrouw  verhouding, d.w.z. wie heeft thuis het pc-heft in handen. Vanwege het aantal  bezoekers had de bijeenkomst wat weg van een huiskamersfeer, maar al met al  zeker weer een leerzame middag. Tot slot bedankte Julius Huistra alle aanwezigen voor hun inbreng en wenste  iedereen een voorspoedig 2009. Tot ziens op de nieuwjaarsbijeenkomst op maandagavond 5 januari 2009.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 9 december 2008
Deze keer als onderwerp: Fotoalbum/fotoboek samenstellen. Opnieuw een grote  opkomst, ongeveer 45 mensen. Ben van Leeuwen opent zijn lezing met het maken van  een vergelijking tussen vroeger en nu m.b.t. het maken en uiteindelijk  presenteren van foto’s. In beide tijdperken resulteert dit in een album, maar  dan wel op een heel andere manier en met andere technieken samengesteld. Ben vervolgt zijn verhaal met een vergelijking tussen de albumprintservice,  mogelijkheden en prijzen van diverse aanbieders. Belangrijk blijven de volgende  vragen: ‘wat’ wil je op ‘welke manier’ aan ‘wie’ laten zien. Nadat op basis van  deze vragen een plan is gemaakt, kun je aan de gang met het selecteren van:  foto’s, formaten, kaders, achtergronden, effecten, lettertypes bij toegevoegde  teksten, etc. Daarnaast is er ook nog een ruime keus in het aantal bladzijden,  soorten kaften, inbindtechnieken, etc. en of je het resultaat via de post wil  ontvangen of op een te kiezen locatie wil ophalen. Aan alle opties hangt wel een  navenant prijskaartje. Na deze theoretische uitleg toont Ben, helder en uitgebreid, een heel scala aan  variaties en hoe het daadwerkelijk bij de  Hema (HCC leden krijgen hier, bij  afhalen, op vertoon van hun lidmaatschappas 10% korting) en het  Kruidvat in z’n  werk gaat. Als eenmaal keuzes gemaakt zijn uit de zeer! vele mogelijkheden,  lijkt het alsof ‘een kind de was kan doen’. Naast deze informatie laat Ben ook  diverse uitgewerkte albums zien, variërend van: met een spiraalrug ingebonden  boekje met eigen foto’s tot XXL boeken met linnen kaft, foto’s op de buitenkant  en een opdruk op de rug. Ben wijst er op dat het aantal mogelijkheden per versie kan variëren. Bij de  voorbereiding van deze lezing hadden de diverse bedrijven hun albumsoftware in  een korte tijd diverse keren aangepast en uitgebreid. Men blijft natuurlijk  altijd naar de mogelijkheden van de concurrent kijken en wil niet achterblijven. Testrapporten geven niet een eenduidig beeld en ook hier is het goed om  aanbiedingen in de gaten te houden. Na al deze informatie kreeg Ben een  welverdiend applaus. Deze keer weer de mogelijkheid om  Ben’s presentatie te bekijken. Voor vragen  over dit onderwerp en andere zaken, kunt u altijd terecht op de bekende  maandagavondbijeenkomsten.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 25 november 2008
Zodra het onderwerp Hyves op de HCC agenda gezet werd had ik deze datum in mijn  agenda genoteerd. Ooit een uitnodiging gekregen van een familielid om tot deze  virtuele gemeenschap toe te treden, maar te zien aan het aantal te schrijven  kerstkaarten vond ik dat ik al genoeg ‘vrienden’ had. Er iets meer over weten,  bleef echter trekken. Kick de Wolff had zich na een vraag van de ‘HCC-programmasamenstellers’  opgeworpen om de presentatie te verzorgen. Meestal is Kick zeer enthousiast en  kundig over het onderwerp van de agenda, dus met veel genoegen was ik redelijk  op tijd op de bijeenkomst. Hyves is in 2004 gestart en is een virtuele plaats om elkaar te ontmoeten. Via  teksten, foto’s, filmpjes etc. kun je informatie over jezelf op het web  (internet) plaatsen en dit met een beperkt aantal, of vele vrienden delen. Je  kunt gratis een account en profiel aanmaken, (on)bekende ‘vrienden en vrienden  van vrienden’ zoeken of uitnodigen om jouw ‘vriend’ te worden en zodoende te  tikken, krabbelen of kwekken. Verder kun je tags toevoegen, bloggen, buzzen,  etc. Wel een waarschuwende opmerking: niet alle ‘vrienden’ zijn vrienden! Om het een en ander te verduidelijken had Kick een account aangemaakt voor zich  zelf en creëerde ter plekke een account voor ‘Joris’. Normaal loopt dit  supersimpel, maar vandaag zat een ‘groen’ mannetje dwars, bleek dat een  e-mailadres ook bevestigd moest worden, etc. en was een rollenspel voor 2  notebooks, 1 beamer, 1 switch, 1 ringleiding, 1 persoon en 1 poes voor Kick een  beetje teveel van het goede. In tegenstelling tot anders was het deze keer meer  een groepssessie voor leken. Kick was nog zo veel belovend begonnen met een gevonden stelling dat:  intelligentie stijgt door actief gebruik van Hyves…. Ondanks alle hick-ups: Kick bedankt voor de voorbereidingen. Mocht u het thuis  willen uitproberen: via Kick’s website vindt u de presentatie en op de Hyves-site vindt u rechtsboven het knopje ‘Help’.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 11 november 2008
Op de website van HCC zie je steeds keurig de agenda en de onderwerpen die op de  diverse data aan de orde komen. Vandaag: Gebruik van Virtual PC door Julius  Huistra. Bij het overgaan naar nieuwere computers en besturingssystemen blijkt soms dat  oudere versies van software en hardware niet herkend worden door nieuwere  software (en vice versa). Via Virtual PC kun je op één pc (met bv Windows  Vista) tegelijkertijd meerdere besturingssystemen (bv Windows XP, Windows 98,  etc.) laten draaien en zodoende rustig werken met gedateerde software. Via een uitgebreide presentatie laat Julius stap voor stap zien hoe je Virtual  PC 2007 kunt downloaden, via een Wizard installeren, waar het programma staat,  hoeveel ruimte het inneemt, welk icoontje op het bureaublad komt, etc. Tijdens  de uitleg en het tonen van de presentatie demonstreert Julius meteen hoe het in  de praktijk werkt. Welk systeem op dat moment in gebruik is, kun je onder andere merken aan de  bewegingsruimte van je muis op het scherm. Met de Alt GR toets (rechts naast  spatiebalk) en een muisklik kun je eenvoudig wisselen tussen de  besturingssystemen. Via deze handelingen kunt u prima met de andere systemen en  ook op Internet werken (evt. wat trager en niet altijd draadloos), terwijl Vista  op de achtergrond gewoon blijft meedraaien. Na afloop moet je wel je data op de  virtuele harde schijf opslaan, anders ben je de informatie kwijt. Voor mij was Virtual PC een relatief nieuw begrip. Aan de hand van de vele  vragen die op verschillende niveaus in en na de pauze aan Julius gesteld werden,  bleek het voor een groot deel van de 40 andere aanwezigen een bekender, of in  ieder geval zeer interessant terrein. Als afronding werd er onder andere nog  gesproken over een aantal wensen van het bestuur en de HCC leden t.a.v. de  bijeenkomstruimte, aanschaf van apparatuur, etc. Mocht het tijdens de bijeenkomst te snel gegaan zijn, dan kunt u de uitgebreide  Virtual PC PowerPoint presentatie van Julius downloaden en deze informatie thuis  nog eens rustig bekijken.
Marion Verweij

Toen Julius meedeelde dat binnen VirtualPC geen USB apparaten ondersteund worden, werd door enkele aanwezigen verwezen naar een tweetal stukjes die over dit onderwerp net in de Computer!Totaal van november 2008 verschenen waren.

 1.  Usb-schijven en VirtualPC (bladzijde 120) Externe usb-schijven en oudere zip-disks worden door VirtualPC niet goed of niet  herkend. Een oplossing is door dergelijke apparaten te benaderen als Shared  Folder. Het is hiertoe noodzakelijk dat de virtuele machine is gestart en  dat de Virtual Machine Additoins zijn geïnstalleerd. Klik in de VirtualPC  Console op Settings / Shared Folders / Share Folder. Selecteer Browse en blader naar de onder het niet-virtuele besturingssysteem . Selecteer de  schijf en een schijfletter. Kies voor Share every time en bevestig met OK. De drive van het host-besturingsstation wordt nu als apart station  geladen in de virtuele machine telkens wanneer deze actief is. (EV)
 2. Vista, Virtual PC en XP (bladzijde 121) Het is echter niet zo dat VirtualPC helemaal geen usb-hardware ondersteunt:  usb-toetsenborden en -muizen werken probleemloos. Usb-apparaten die eigen  drivers nodig hebben (zoals printers en scanners) krijgt u helaas niet aan de  praat. Bevalt het visualiseren u, dan zou u eens moeten kijken naar VMware  werkstation. Dit is een uitstekend virtualisatieprogramma en een stuk krachtiger dan de Microsoft-variant. Een voor u belangrijke functie is  ondersteuning van USB 2.0 en asynchrone usb-apparatuur. VMware werkstation werkt  probleemloos samen met onder andere een IPod, een webcam en scanners. Een review  vindt u op http://ct.link.idg.nl/vm2. Via de site van VMware kunt u een proef versie downloaden: www.vmware.com/products/ws/faqs.html. (EV)
  webmaster

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 28 oktober 2008
Hulp op afstand: Microsoft versus Teamviewer: een prima onderwerp, maar om deze  lezing nu fysiek bij te wonen moest je vandaag toch echt eerst tussen de  ongelooflijke plensbuien door manoeuvreren om van A naar B te komen. We hebben allemaal weleens een helpdesk gebeld. Daardoor waarschijnlijk ook de  ervaring dat je regelmatig langer ‘in de wacht’ staat dan gewenst. Heet je  echter ‘tante Bep’ en heb je een handig neefje Theo de Zeeuw, dan bof je maar.  Aan de hand van deze situatie legt Theo uit hoe je de eerste instructies via de  telefoon kunt geven en daarna, met toestemming van de ander, via je eigen pc, op  afstand, het computerprobleem van tante Bep en/of haar pc te verhelpen, terwijl  zij ondertussen mee kan kijken naar de uitgevoerde handelingen. Microsoft Hulp op afstand kun je initiëren via de informatie onder de PS, een  uitnodigingsmail met ID-nummer en wachtwoord. M.b.v. deze gegevens kun je  bepalen of jij zelf de handelingen via jouw pc uitvoert terwijl de ander kan  meekijken, of dat je de ander laat handelen en zelf via jouw pc meekijkt. Teamviewer geeft dezelfde resultaten maar werkt volgens Theo eenvoudiger, met  meer mogelijkheden en is gratis. Je kunt kiezen voor de ‘volledige versie’ of de  ‘quick support’ en of je het programma wil installeren of alleen voor deze keer  wil starten. Samen met behulp van Julius Huistra alias tante Bep demonstreert Theo op een  duidelijke wijze hoe ‘Hulp op afstand’ in zijn werk gaat en je de controle van  een andere pc kunt overnemen of overgeven. De instructies op afstand worden  vanmiddag via de telefoon gedemonstreerd, maar kun je ook via chatten geven. De  stencils die Theo bij deze les gemaakt heeft zijn weer prima leesvoer voor  thuis. Misschien ook handig om dit idee zo nu en dan op relaties toe te passen?  Een soort RIJJIJOFRIJIK?
Marion Verweij
PS: – MS Hulp of afstand voor XP:  instellingen/configuratiescherm/systeem/verbindingen van buiten af Of: Start/help en ondersteuning/hulp op afstand, etc.
– MS Hulp of afstand voor Vista:  instellingen/configuratiescherm/systeem/instellingen voor externe verbinding Of: Start/alle programma’s/onderhoud/Windows hulp op afstand

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 14 oktober 2008
Rond 2 uur zaten 6 vrouwen en 34 mannen al startklaar voor de lezing van  Rinus Molhoek over: USB-stick met U3. De USB stick diende al een tijd als opslagmedium, maar  door de toevoeging van de draagbare software ‘stickware’ U3, kun je aan een  andere dan je eigen PC je persoonlijke softwareapplicaties en documenten  gebruiken, bewerken of aanvullen alsof het jouw persoonlijke werkplek is, zonder  achterlaten van ‘gebruikssporen’ in het register van deze ‘vreemde’ pc. Het  geheel kun je opstarten via het startmenu Launchpad, eventuele cookies worden  bewaard op jouw eigen USB smartdrive en tijdelijke bestanden worden verwijderd  als je de stick via de Eject!knop uit de pc haalt. Onder de rode links leest u  meer informatie over de toepassing voor Windows 2000/XP/2003 en voor Vista. De stick is zo gebruiksklaar dat u documenten ook direct via de  aangesloten printer kunt afdrukken. Als je wil kun je je stick voorzien van een  eigen wachtwoord, virusscanner, etc. Ook werd er door Rinus even verwezen naar de mogelijkheid om Windows geheel op  een USB stick te zetten. Meer informatie hierover vindt u op deze website. Na de pauze toonde Kick de Wolff een ‘phishing’ voorbeeld en waar je bij dit  soort mails op kunt letten. Verder werd er gesproken over spam, schoonmail,  Trojaanse paarden, virusscanners en de waarde van antwoorden op forums. Zoals gewoonlijk had Rinus weer prima stencils samengesteld over USB U3, met  duidelijke informatie, afbeeldingen  en aanbevolen websites. Wilt u  deze stencils zien: kom dan eens naar een bijeenkomst in Zoetermeer.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 23 september 2008
De bijeenkomst begint normaal om 14.00 uur. Toen ik tien minuten eerder  binnen kwam bleek Kick de Wolff al een aantal (interessante!) vragen van  aanwezige leden te beantwoorden. Het onderwerp van vanmiddag: Thuis een  (draadloos) netwerk aanleggen had zo’n aantrekkingskracht, dat er zelfs ongeveer  40 belangstellenden aanwezig waren. Op 26 oktober 2006 had Kick al eerder over dit onderwerp gesproken en het e.e.a.  op zijn website gezet. Vandaag een aangepast overzicht en vervolg hierop. Na  enkele verduidelijkende woorden en schema’s, waarbij modem, router, poorten,  switch, kabel, splitter, etc. uitgelegd werden vertelde Kick over de  verschillende verbindingen, bijbehorende snelheden, ethernet aansluiting, Wifi,  Wimax, WLAN, Access Point (al dan niet ingebouwd), IP adres, encryptie, etc. en  hoe deze onderdelen met elkaar te verbinden en te beveiligen. Voor velen was  deze middag weer zo interessant dat de tijd te kort bleek om alle lesstof te  vertellen en de vragen te beantwoorden. U leest nu in dit verslag al deze  begrippen: teveel om op te noemen of uit te leggen. Wilt u meer informatie dan  verwijs ik u graag naar de presentatie op  Kick’s website en de melding dat u op  maandagavond 29 september a.s. persoonlijk vragen aan hem kunt stellen.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 9 september 2008
Het onderwerp van de eerste bijeenkomst na de vakantie: Helpdesk.  Iedereen kan dan met vragen komen en er is altijd wel iemand die de oplossing  weet of kan meedenken. Rinus Molhoek begint met het probleem van ‘strepen’ in  printwerk bij zelf gevulde cartridges. De oorzaak blijkt een luchtbel. Rinus  toont ons een ingenieus gefabriceerd jampotje met tuut dat hij vacuüm kan  trekken. Een tweede set ‘strepen’ blijkt te liggen aan de ‘schraper’ van de  laserprinter. In de pauze wordt in kleine groepjes over diverse onderwerpen  verder gesproken en kan er een lijst ingevuld worden met onderwerpen voor  bijeenkomsten in 2009. Centraal wordt nog gesproken over het hebben van twee of  meer providers, gecombineerd met e-mail en laat Rinus informatie uit eerder  gemaakte supplementen en de inhoud van zijn ‘gereedschapskist’ zien. Het was een  informatieve vraag-en-antwoordmiddag, volgende keer weer een lezing.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 8 juli 2008
Hedenmiddag hebben wij weer een helpdesk bijeenkomst gehad. Rinus gaf nog  wat uitleg over programma’s die de vorige week dinsdagmiddag aan de orde gekomen  waren zoals Notation player om muziek uit een midi bestand in notenschrift te  krijgen en hij liet zien het programma “poppeeper”. Daarnaast werden er vragen  uit de zaal behandeld. Kick liet met behulp van enkele PC’s en een router een  waarschuwing horen dat als mensen met hun Laptop draadloos verbonden waren aan  een router andere via deze verbinding konden zien wat op iemands computer stond  mits deze informatie gedeeld had. Dus het advies is voor iedereen dat die bij  een draadloos netwerk met anderen geen partities, mappen moet gedeeld hebben.  Dit komt voor als men met zijn notebook naar een HCC bijeenkomst gaat, zijn  notebook op de camping/vakantie park o.i.d. gebruikt etc. Het voert te ver om  hier een uitgebreide handleiding op te nemen daarvoor wordt u geacht naar dit  soort bijeenkomsten te komen.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 24 juni 2008
Vanmiddag een dubbele alliteratie op het programma: Rinus Molhoek + Rename Master. Rename  Master is een 5 sterren freeware programma om foto’s of bestanden te  hernoemen en zo in een aangepaste gewenste volgorde te houden, welke handig is  bij presentaties of het branden op een CD/DVD. Rinus legt uit hoe je dit  programma kunt downloaden en behandelt stuk voor stuk de tabbladen Add to /  Replace / Remove / Case en Counting, waardoor je de bestandsnamen op vele  manieren kunt aanpassen. Rinus’ stencils zijn zo als gewoonlijk weer  illustratief en selfsupporting. Er wordt nog wel over doorgepraat ‘of’ en ‘hoe’ je na het hernoemen toch ook nog  de oorspronkelijke datum binnen dit geheel kunt hanteren. Tijdens de pauze en in het tweede deel worden er heel wat brandende vragen  gesteld en informatie uitgewisseld over het programma Total Commander, goedkope  internet- en telefoon mogelijkheden, muzieknotaties gerelateerd aan midi files,  AVG, etc. Lenie Middelaar vertelt hoe je het permanente virus-check-onderschrift  in een mailbericht kunt verwijderen. N.a.v. de vraag over een volle ‘inbox’ na  een vakantie, neemt Kick de Wolff het stokje weer even over en legt op een  heldere manier uit hoe je je mailcapaciteit kunt uitbreiden door een  G-mail account aan te maken en jouw eigen mailadres daar naartoe te linken. Naast 2 GB  ruimte heb je zo ook een goede spamfighter. Tot slot noemt Rinus het handige  freeware programma PopPeeper dat op gezette tijden jouw andere e-mailaccounts  controleert op nieuwe berichten en dit meldt via de systeembalk. Zowel op maandagavond als tijdens de volgende dinsdagbijeenkomst kunt u weer  vragen stellen. Daarna even een rustpauze vanwege de vakantie. Begin september  start weer een nieuwe serie HCC bijeenkomsten. Graag wens ik u alvast een fijne  zomertijd!
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 10 juni 2008
Ontspannen fietsend sloeg ik bij de rotonde af richting oude locatie….. Onze nieuwe HCC bijeenkomstruimte aan de Bijdorplaan begint, na wat  experimenteren met opstelling, etc, elke week meer vorm te krijgen. Naast de  vertrouwde gezichten blijkt ook dat bij de diverse onderwerpen steeds nieuwe  mensen een kijkje komen nemen en regelmatig terugkeren. Vanmiddag als onderwerp: Microsoft Office ‘Word’ versus OpenOffice.org ‘Writer’.  Rinus Molhoek begint met achtergrondinformatie, het opnoemen van een aantal  voordelen van het open source OpenOffice.org (gratis, compatibel,  gebruikersplatform, direct pdf, U3 mogelijkheid, etc.) en legt een link tussen  de programma’s die Microsoft biedt en de bijna identieke OpenOffice programma’s.  Nadat zijn stencils uitgedeeld zijn loodst Rinus het gezelschap door de  structuur en de mogelijkheden van ‘Writer’. Het lijkt heel erg op Word, hier en  daar een andere term of een ander icoontje, maar veel dezelfde mogelijkheden. In  een rustig tempo krijg je eigenlijk een korte stoomcursus. Voor sommigen nieuw,  voor velen die bekend zijn met Word een prettige herhaling en zelfs voor de  ‘cracks’ weer even een opfrisser. Op de site van  OpenOffice.org kunt U alle  informatie vinden, maar ook een compleet  cursusboek downloaden. Na de pauze is  er nog gelegenheid om vragen te stellen, waarbij o.a. het ‘hondje’, het  ‘ankertje’, etc. aanbod komen. Als ervaren lesgever heeft Rinus een compact Writer pakketje samengesteld met  iets meer toegespitste informatie. Nadat ik dit thuis doorgelezen had begreep ik  opeens hoe Rinus zijn professioneel uitziende stencils samenstelt…. Het was weer  een leerzaam, aangenaam genoegen.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag  27 mei 2008.
Onze vaste verslaggeefster was met vakantie vandaar dat ik zelf maar een  stukje heb gemaakt. De lezing over Hyves kon niet doorgaan aangezien wij nog  steeds geen internet hebben in de nieuwe locatie Bijdorp. Vanmiddag heb ik 2  verzoek onderwerpen behandeld. De eerste was het converteren van Outlook-Express  onder Windows XP naar Mail onder Windows Vista en het tweede onderwerp was het  opstarten vanaf een USB stick. Het document wat ik hiervoor gebruikte kunt u  vinden op mijn website www.de-wolff.com/computeren. Wat ik niet heb verteld maar toch nog even duidelijk wil stellen is dat de  conversie van Outlook-Express naar Mail niet omkeerbaar is, dus zorg voor backups.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 13 mei 2008
Op dit moment is er op de nieuwe locatie nog geen internet verbinding en daarom  wordt deze keer – en voor zover nodig de volgende keren – een aangepast  programma gevolgd. Meer info via de HCC agenda en lezingen, afdeling Zoetermeer  op deze website. Aangezien Kick de Wolff zichzelf graag hoort praten (zoals hij zelf meedeelt)  mag hij deze middag weer met flair voor de vuist weg voor Helpdesk spelen. Allereerst beantwoordt Kick een aantal vragen over het opslaan, de  bestandsgrootte, de eigenschappen en het per e-mail verzenden van digitaal  gemaakte foto’s. Ook wordt even gesproken over andere programma’s zoals Image  Resizer, zie hiervoor het verslag van 9 mei jl. van de HCC donderdag  Borduurgroep. Vervolgens legt Kick het een en ander uit over het HCC e-mailadressenbestand en  de Nieuwsbrieven, komen Snippy tbv XP en het “Knipprogramma” onder Vista aanbod en wordt gebrainstormd over het  beveiligen van je computer en beperkt gebruik door derden, bv. kleinkinderen.  Ien van de Ploeg vult nog aan hoe je in veilige modus kunt opstarten en bij je  wachtwoorden kunt komen. Het is voorlopig nog even ‘behelpen’ zonder internet verbinding, maar ook zonder  extern contact zijn de lezingen (en de inbreng van de andere leden) zeker de  moeite waard!
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, donderdagavond 9 mei 2008.
Vanavond eens een onderwerp wat niet direct met borduren te maken heeft. Ien  van der Ploeg was uitgenodigd om iets te vertellen over het maken van leuke  e-mails. Zij heeft dit al eens eerder op de dinsdagmiddag verteld en was daar  met een uurtje klaar. Nu bleken er bij de dames nog vele andere vragen over het  e-mailen en daarom heen liggende zaken te zijn. Dus daar werd ook op in gegaan. Zo is  door Ien gedemonstreerd hoe een tweede gebruiker (identiteit) aan te maken is  onder Outlook Express waardoor je de e-mails netjes kan scheiden van die van je  partner die op de zelfde PC werkt. Daarna kwam het verhaal hoe je nu een email  maakte met een achtergrond kleurtje, een plaatje er in en een muziekje erbij. Ien wist dat wij in de Bijdorp nog niet over Internet konden beschikken en had  dus alles netjes van te voren op haar USB-sticky gezet. Veel voorbereiding,  geweldig. Het is niet mogelijk om alles wat zij vertelde gelijk mee te  schrijven, maar Ien had een prachtige verwijzing naar een website waar veel  handleiding voor dit soort zaken op staan. Dit is de website van Leonie de Haan. Door op haar naam te  klikken kom je op de website. Daarnaast hebben wij het gehad over het verkleinen  (resizen) van een foto voordat je hem verstuurd. Hier zijn diverse mogelijkheden  voor, maar een leuk programma is Image Resizer. Deze kan je bijvoorbeeld  downloaden van Seniorweb.nl.  Een ander leuk programaatje wat besproken is heet Snippy. Hiermee kan je een deel van je scherm als plaatje opslaan op je  harde schijf en later gebruiken voor wat anders. Al met al was het een zeer  informatieve avond. Ien heel erg bedankt voor je moeite.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 22 april 2008
Vandaag de eerste bijeenkomst in het nieuwe complex aan de Bijdorplaan. Na even zoeken, ondersteund door de duidelijke kaart en uitleg op de website van HCC-Haaglanden, blijken meer dan 30 personen de locatie prima te kunnen vinden. Gaandeweg de lezing wordt er nog wat geëxperimenteerd met de indeling van de ruimte, maar ook dat zal al snel naar wens ingevuld kunnen worden. Kick de Wolff mag deze keer ‘de/het’ spits afbijten en trakteert ons op twee lezingen. Het eerste onderwerp gaat over:  Twee monitoren aansluiten op één pc. Na uitleg over analoge/digitale uitgangen, verschil pc/notebook en de Y splitkabel, toont hij ons 1 beeld dat op 2 beeldschermen te zien is. Om op 2 (of meer) beeldschermen verschillende informatie te tonen heb je meestal een extra beeldschermkaart nodig. Als dit geïnstalleerd is kan het ‘spelen’ beginnen. Je kunt deze toepassing prima gebruiken om bv. teksten, foto’s, animaties, etc. te bewerken, waarbij je op het ene scherm het origineel, of het te bewerken beeld hebt, en op het andere scherm de ‘tools’. Als u het echt in de praktijk wilt zien kunt u een keertje bij de  Flight Simulator groep gaan kijken. Daar werken ze soms met 5 beeldschermen naast elkaar, waarbij je op een paar de cockpit ziet, op een ander de navigatiekaarten, etc. In het tweede deel geeft Kick Uitleg over zijn pocket pc (PDA). Allereerst noemt hij een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten bij de aanschaf. Vervolgens de vraag: wat wil/kun je er mee doen? Bij dit proces kan deze keuzehulp handig zijn. Als je een Microsoft PDA hebt correspondeert deze alleen met MS Outlook. Nadat je elders gegevens of afspraken op je PDA ‘ingetoetst’ hebt kun je deze later thuis of op je werk met je basis PC synchroniseren. Kick toont vervolgens verschillende mogelijkheden en toepassingen en ook deze keer komen uit de zaal weer aanvullende opmerkingen over andere functies en mogelijkheden van de PDA. Hierdoor wordt het een geanimeerd wederzijds leerproces. Als afronding vertelt Kick weer enkele prachtige persoonlijke anekdotes. Meer informatie? Kijk gerust op de ‘links’, Kick’s website of kom naar de  maandagavondbijeenkomst.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 25 maart 2008
Ondanks de winterse taferelen buiten, zijn er weer heel wat leden en  belangstellenden aanwezig om de informatie, die Rinus Molhoek voor ons in petto  heeft, op te zuigen. Het onderwerp: Cursus Excel deel 3: ‘Grafieken maken’.  Rinus deelt allereerst zijn befaamde stencils uit en herhaalt dan in het kort de  informatie die hij tijdens de lessen op 23 mei 2006 (deel 1) en 27 juni 2006  (deel 2) gegeven heeft. Na zijn tweede opmerking of ’eye opener’ verzucht een  routinier dat de middag nu al de moeite waard was. Op zijn rustige manier neemt  Rinus de toehoorders mee langs de diverse mogelijkheden en knoppen binnen Excel  en toont hoe je vakken kunt samenvoegen, tekst daarbinnen centreert, kunt spelen  met valutatekens, stalraampjes, rekenkundige bewerkingen, formules, cursor  opties, etc. Via de Wizard toont hij verder Grafiekopties, tekst- en andere  bewerkingen en het beveiligen hiervan. Een zeer bevredigende les: ‘knoppologie’! Na de pauze inventariseert Kick de Wolff de voorkeur of ideeën voor de lezingen  in de a.s. periode. Naast de mensen die vóór het voetlicht werken zijn er altijd  de stille werkers, o.a. Jan Keizer! Hartelijk bedankt voor alle zorg rondom  koffie, thee en andere versnaperingen.
NB: Voor de dinsdagmiddaglezingen was het de laatste keer dat we in het  Stadshart bijeenkwamen. Een paar bijeenkomsten zullen vervallen vanwege de  verhuizing. Vanaf eind april zullen de lezingen voortaan plaats vinden in het complex Bijdorp. Kijk voor data, onderwerpen, routebeschrijving en parkeren  t.z.t. elders op de HCC site.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 11 maart 2008
Aan het begin van deze middag even wat verwarring over het onderwerp van de  lezing. Op de HCCHaaglanden website bleken twee verschillende agenda versies te  staan. Het onderwerp Bluetooth komt een andere keer aan bod. Voordat de lezing begon, vroeg één van de ongeveer 20 aanwezige heren zich al  hardop af wat voor aantrekkingskracht Theo de Zeeuw toch had….. er waren  namelijk 9 dames aanwezig! De werktitel van de lezing van vandaag was: Het verplaatsen, in Windows XP,  van de mappen Mijn Documenten, Adresboek, Favorieten en de E-mails, naar een  veiliger partitie. Het onderwerp kwam me vaag bekend voor, maar iets leren  doe je altijd! De reden waarom je deze mappen naar een andere ‘DATA’ partitie wil verplaatsen  is onder andere voor de veiligheid bij een systeemcrash en het maken van een  back-up. Tijdens de les laat Theo zien hoe je, o.a. via ‘zoeken’ en ‘verborgen  bestanden’, deze mappen op je computer kunt vinden en via verschillende manieren  de data, maar ook de mappen zelf kunt ‘verplaatsen’. NB: Als je dit doet via  ‘slepen’ weet het systeem, het register, niet dat je iets fundamenteel veranderd  hebt en wordt nieuwe informatie rustig naar de oude locatie gestuurd! Na de pauze rondt Theo zijn heldere lezing (met stencils!) nog af met enkele  Outlook Express tips. Vervolgens kwam de vraag: Hoe doe je dit nu in Vista? ‘Experimenteersmurf’ Kick  de Wolff sprong hier meteen op in, legde het in het kort uit en verklaarde dat  dit nu een van de dingen was die in Vista soepeler liepen. Ook deze keer geen ‘stencillink’ in dit verslag, maar een uitnodiging om zelf  eens een keer langs te komen. Als u echter onder het kopje ‘Verslagen’ naar  Theo’s lezing van 10 oktober 2006 kijkt krijgt u toch een idee van wat vandaag  deels aan de orde gekomen is. In het verslag van de lezing van 26 juni 2007 kunt  u nog Kick’s visie op Vista lezen. Heren, beiden van harte bedankt!
Marion Verweij

NB: * De praktijkbijeenkomst op maandagavond 17 maart a.s. is een vervolg op deze lezing over ‘Mappen  verplaatsen’ en gaat dus NIET over ‘Bluetooth’!! * Vanaf begin/half april a.s. verhuizen we naar de nieuwe locatie aan de  Bijdorplaan in Zoetermeer! Let op de informatie hierover!

Bijeenkomst Voorburg, woensdagavond 27 februari 2008
Tijdens de vaste dinsdagmiddagbijeenkomst in Zoetermeer werd ik uitgenodigd  om ook eens bij de Flight Simulatorgroep te komen kijken. Meteen maar de  daad bij het woord gevoegd en naar Connie’s Comeback getogen (klonk wel vrouwelijk). In de linker helft van de zaal zaten coördinator Marianne Németh, 5 heren en 1  dame lekker voor zichzelf of samen achter de pc computerprogramma’s uit te  proberen. In de rechter zaal waren een kleine twintig man (en ondergetekende) in  afwachting van het programma van de FSgroep.
Wim Arbouw deed het welkomstwoord en gaf uitleg over de twee fraaie stencils. Op  het eerste stencil zag je de vliegroute van de Constellation vanaf Tucson,  Arizona naar vliegveld Lelystad, Aviodrome en het tweede toonde de met radialen  aangevulde route vanuit Manston, Engeland, naar Lelystad welke later met  Flightsimulator (FS2004) nagevlogen zou worden. Fascinerend om te zien wat je allemaal moet doen om een 50 jaar oud ‘wrak’ weer  op te kalefateren en te laten vliegen. Door het ‘opbouwen in originele staat’  kreeg je wel een pioniersgevoel en bewondering voor vroeger. De gepoetste neus  toonde ook het kloppende hart van een aantal mannen voor deze ‘dame’.
Net zoals bij de goed geplande vlucht van de Constellation in 2002 ging deze  avond enigszins met haperingen. Je neemt vaak aan dat pc en beamer elkaar wel  begrijpen, maar soms loopt het anders. Gelukkig was er een extra laptop waardoor  zowel de film als later het ‘navliegen op de pc’ toch beiden op het grote scherm  getoond konden worden. Geïnteresseerd zat iedereen naar de meters, knoppen en  hendels te kijken, terwijl in gedachten meegevlogen werd. Het lijkt zo  eenvoudig, maar je moet aardig wat tegelijkertijd in de gaten houden. Op deze  avond blijkt ook weer: het gaat goed … of je leert wat!
In aanvulling hierop toonde Ad van den Heuvel op het eind van de avond via het  Learning Center hoe je een simulatorvlucht nog meer realistisch kunt maken door  bv alle veilige elementen, zoals o.a. voldoende brandstof ‘uit’ te schakelen en  bv. het weer, turbulentie, etc. toe te voegen. Na afloop kwamen er nog  verschillende gerichte vragen, zoals: Waarom start ik altijd op met  nachtvliegen? Antwoord: in de basis werkt dit programma vanuit Amerikaanse  achtergrond en de daar geldende tijd, voor ons dus nacht! Je kunt ook van te  voren als vertrekplaats: Schiphol en de Nederlandse tijd en weersomstandigheden  instellen.
Ad en Wim, dank voor de uitnodiging en het tonen van ‘Het Blauwe Gevoel’ in de  ‘Groene Loper’. Vanuit jullie groep veel leuke verhalen gehoord en waardering  voor jullie inzet en enthousiasme. Bent u benieuwd naar het ‘vliegen op de  computer’ kom gerust eens kijken bij de Flight  Simulatorgroep in Voorburg of Den Haag. Voor leden van de groep: weet u dat  u zichzelf kunt opgeven voor het tripje naar een ‘echte’ simulator?!  Informatie bij Wim of Ad.
Marion Verweij PS: in de zeevaart is er de spreuk: ‘een vrouw en een klip …. zijn de pest voor  het schip’. Had de FSgroep deze avond ‘last’ van vrouwelijke aanwezigheid? Zou  zo ’n spreuk ook in de vliegerij bestaan?

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 26 februari 2008
Rinus Molhoek start met de vraag: Wie weet wat RSS Feed inhoudt? Resultaat:  blanco blikken! Als computergebruiker kun je je aanmelden voor Nieuwsbrieven. Eens in de zoveel  tijd krijg je dan informatie via de mail toegestuurd. Via ‘Feeds’ kun je je  echter zelf aanmelden bij websites van je keuze en krijg je, meestal gratis en  te voorzien van geluid, een melding zodra er iets op die website toegevoegd of  gewijzigd is. Hierdoor kun je snel en gericht op de hoogte blijven van het  actuele aanbod, binnen jouw interessegebied, op internet. Het abonneren gaat o.a. via het oranje pictogram in de Opdrachtbalk van Internet  Explorer (vierkant met afgeronde hoeken en witte elementjes). Via de ‘ster’  links in de Opdrachtbalk kun je naast Favorieten en Geschiedenis ook je Feeds  opslaan. Op deze manier kun je snel en simpel op de hoogte blijven van  nieuwtjes, weblogaanvullingen, etc. Via RSS startpagina vindt u  nog veel meer informatie over dit onderwerp en via de zoekmachine Feeder kun je via gerichte  zoektermen (bv trefwoord of postcode) alle sites, zoals kranten, weblogs,  i-tunes, Marktplaats, etc., doorzoeken op recente nieuwsfeiten en veranderingen.  Zie je de knop niet op de Opdrachtbalk dan kun je hem zelf toevoegen. Blijft het  icoon op je favoriete website ‘grijs’ dan is RSS Feed door hen niet ingesteld. Rinus sluit af met de site Steffie, een eenvoudige uitleg over AWBZ, NS kaartje kopen, etc., waarna  Kick of iemand anders Alex toevoegt, de site om 0900 nummers te omzeilen en dus tijd en geld te besparen!  Voor de hele groep weer een super interessante lezing en super stencils!
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 12 februari 2008
Door Rinus’ lobby had Lenie Middelaar toegezegd om te vertellen over haar  ervaringen met Scriptschrijven en het Maken van animaties. Ondanks het heerlijke  weer waren er ook nu weer veel belangstellenden. Lenie vertelde bescheiden maar  enthousiast over haar leertraject: via onze groep, Cokkie Barzilay, Seniorweb: Ritellwil,  PSP lessen via ‘Oudje’,  etc. en de vele uren die ze besteed heeft aan het leerproces en nog besteedt aan  het maken van scripts, briefpapier en animaties via HTML-kit, Scrippy, PSP en andere programma’s.  Bij de uitleg hoorden we weer diverse nieuwe termen , o.a. containers, en konden  we via de internetbrowser en ‘pagina/bron weergeven’ de bijbehorende Html-codes  bekijken. Lenie toonde ons de door haar geschreven scripts, die we door het  recente nieuwsitem al betitelden als de ‘CITO toets’ voor volwassenen. Als  afronding liet Lenie ons verschillende door haar gemaakte script- en  animatiecreaties zien en sloot het met behulp van het toverstafje ‘berengoed’  af. Bent u nieuwsgierig geworden, kijk dan gerust op Lenie’s website naar de sneeuwklokjescursor, alle andere creatieve uitingen  en hun broncodes. Lenie: petje af voor jouw verrichtingen en presentatie!
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag, 22 januari 2008
Leo Hofland had op zich genomen om iets over Offline rekening overzicht te vertellen. Hij begon met een korte historie en verloop via ‘moeders  geldpotjes’ tot de huidige technieken om geld en financiële transacties te  beheren en uit te voeren. Via www.orov.nl kunt u dit gratis Nederlandse pakket  bekijken en evt. downloaden. Door deze, op Access gebaseerde, methode is het  mogelijk om een compleet overzicht van alle bank- en girotransacties van een  periode ‘offline’ op de computer op te slaan en mutaties te analyseren. Door  alle gebruikersreacties wordt het programma door de maker steeds verder  ontwikkeld en uitgebreid. Op dit moment hanteert slechts een gering aantal van  de aanwezige HCC leden deze methode, maar door de informatie op de website en de  door Rinus gemaakte stencils kan iedereen het thuis nog eens rustig nalezen.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag, 8 januari 2008
Deze keer geen vast voorbereid onderwerp, maar de Helpdesk: d.w.z.  leden kunnen vragen stellen over pc gerelateerde zaken en medeleden kunnen daar  misschien een antwoord op geven. Het eerste probleem diende zich al meteen aan binnen de groep: de nieuw  aangeschafte laptop, los scherm en beamer konden elkaar niet vinden. Waar zou  dit aan liggen en nog belangrijker, hoe kun je dit oplossen, zodat de informatie  toch weer centraal getoond zou kunnen worden. Kick de Wolff vindt het leuk en is gewend om allerlei nieuwe dingen uit te  proberen. Ook deze keer had hij, na hardop denken waardoor we de stappen konden  mee volgen, een creatieve werkbare oplossing gevonden die te vergelijken was met  het presenteren van het weerbericht: zelf een blauw scherm op de laptop, maar  wel beelden op de beamer. Vervolgens besprak hij de VISTA-XP problemen bij een nieuwe laptop en toonde hij  de werking en verschillen tussen Vista en XP, met vermelding van de vroegere DOS  werkwijze. Onder andere de nieuwe benamingen (users/gebruikers), plaatsen waar  je het e.e.a. op de pc kunt vinden en hoe het Vista systeem de diepere  computersoftware beveiligt. Verder aandacht voor een paar gadgets, Office 2007,  mailadressen linken en een blog maken. Naast deze computer informatie was er nu, onder het genot van de HCC consumptie,  ook ruim de gelegenheid om weer even bij te praten.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 11 december 2007
Tips en trucs, ‘sprokkels’ door Rinus Molhoek. Bij voorbaat weet je  dan al dat het een middag ‘praktisch bruikbaar en genieten’ is. Als u niet  geweest bent dan leest u nu wat u gemist heeft: Wordkolom vertikaal selecteren, toetsenbord instellen bij ‘verkeerde’ tekens,  overschrijven, macro maken, macro oproepen, menubalk aanpassen, autocorrectie,  opsommingstekens of nummering deels vet of schuin herstellen, opmaak  kopiëren/plakken (’t kwastje!), rolmenu’s totaal tonen, tekenpapier niet meer  automatisch, nauwkeuriger verschuiven, hyperlinks worden ongewenst blauw,  gekrulde aanhalingstekens vervangen door rechte aanhalingstekens, macroknop op  werkbalk plaatsen, macroknop op de werkbalk wijzigen (van tekst in pictogram),  caps lock signaal, eerste letter groot in de marge, tekst kantelen, etc. Naast  deze tips waren er nog een aantal vragen die ook weer tot nieuwe tips leidden. Rinus, zo langzamerhand sta je vooraan in de rij voor het predicaat  ‘hofleverancier’. Dank voor lezing, tips en onovertroffen STENCILS (Shift-F3,  zonder link!). Verder natuurlijk dank aan Marianne en al haar meewerkende  mannen. Sfeervolle decemberdagen!
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 27 november 2007
Vandaag de eer aan Wouter van der Zwan om een aantal toepassingen binnen  Excel toe te lichten. Als eerste gaat hij in op de functie ‘verticaal of horizontaal zoeken’. Dit is  handig als je gegevens uit een ander werkblad of bestand wil invoegen in een  nieuw bestand, of aan elkaar relateren, zonder alles stuk voor stuk te kopiëren  en te plakken. Tevens laat hij zien hoe je de gegevens uit kolommen ‘voornaam’,  ‘tussenvoegsel’ en ‘achternaam’ via een formule kunt samenvoegen tot een nieuwe  kolom: ‘totale naam’. Het tweede onderwerp is ‘draaitabellen’. Hierdoor kun je op een snelle manier  deelselecties maken vanuit een groter bestand en hierop bewerkingen loslaten.  Wouter bouwt het op m.b.v. de Wizard en demonstreert dit m.b.v. de HCC leden- en  aanwezigenlijst, bv. de vraag: Wie, was wanneer, waar, aanwezig? Tijdens de  bewerkingen hoorde ik een mooie variatie op een Cruijff uitspraak: ‘Het is  handig als je er handig in bent’. Wilt u de presentatieaantekeningen bekijken of  vragen stellen, kijk dan gerust op Wouters website.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 13 november 2007
Deze keer een dubbelpresentatie. Ien v.d. Ploeg start met de uitleg over Snippy. Een handig programmaatje om delen uit teksten te ‘knippen’ en elders  in documenten te plakken. Daarna demonstreert ze hoe je een ‘free version’ van  de ‘Any FLV player’ kunt downloaden om zodoende filmpjes van You Tube te  bekijken en op je eigen pc op te slaan. Rinus Molhoek vertelt hoe je via de bron  van emailberichten een lichtkrant (looptekst) in Outlook Express kunt  plaatsen. Vooral het ‘nijlpaardbumpertje’ zorgt voor oh’s en ah’s. Deze  lichtkrant kun je ook als handtekening plaatsen of als standaard briefpapier  gebruiken. Informatie over de ‘FLV  player’ kun je vinden via de link. De informatieve stencils behorend bij Snippy, de lichtkrant en de handtekening zijn tijdens de HCC  Zoetermeerbijeenkomsten bij Rinus verkrijgbaar. Coördinator Marianne Németh  overhandigde als dank weer een ‘eigen creatie’ met inhoud. Nu niet een  traditioneel envelopmodel van stof, maar een hele leuke vierkante uitvoering.  Wilt u meer lezen over de fascinerende borduurdames, kijkt u dan eens  naar het verslag van donderdagavond 1 november 2007.
Marion Verweij

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 23 oktober 2007
Aan Theo de Zeeuw vanmiddag de eer om te laten zien wat met Publisher 2003 (onderdeel van MS Office 2003) mogelijk is. Hij begon met het maken van een  felicitatiekaart, waarbij hij op vier paginaonderdelen WordArt tekstvakken en  plaatjes invoegde. Als je dit tweezijdig op stevig papier print krijg je een  mooi kaartje. Na deze ‘bloemensfeer’ kwamen ook de mannen aan trek met de te  printen origami vliegtuig- / helikopter modellen met instructies en hield de  papegaai de ‘rebellenbak’ weer even zoet. Vervolgens kwamen de cadeaubon en het  aangepaste visitekaartje (evt. met foto) aan bod. Een presentatie waarbij alle  zintuigen bevredigd werden: naast het aanhoren van de lezing, konden we het  (slap, stevig, foto-) papier voelen en bleek dat het ruiken aan dit onderwerp  voor velen smaakte naar meer. Voor wie er nog niet op uitgekeken is: maandagavond 29 oktober a.s. mag u  vanaf 19.30 uur bewonderen / laten zien wat u er mee gedaan heeft of vragen  stellen. Theo: dank voor de stencils, het nieuwe woord ‘klukken’ en de hulp van  ‘Julius’.  Kijk ook eens in de handleiding  online.
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddag 25 september 2007
Op deze dinsdagmiddag is er in het Stadshart in Zoetermeer een lezing  gegeven over Hulp op Afstand. Niet alles liep vlekkeloos, maar we hebben  er weer het nodige van geleerd. Na de pauze is heb ik verteld hoe ik mijn  verschrikkelijk grote hoeveelheid SPAM onder controle heb gekregen.
U kunt beide lezing downloaden van mijn website www.de-wolff.com bij “Computeren”. Ik ben pas bezig met “hulp op afstand” en zal mijn ervaringen/aanbevelingen ook  op mij website zetten.
Kick de Wolff

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 11 september 2007
Deze keer nogmaals een ‘help desk’ middag. Verschillende vragen  werden gesteld, waar we als groep onze oplossingen op konden afvuren. Niet alles  werd beantwoord, maar je kon er toch weer iets van opsteken. Onderwerpen:  problemen met het schakelen tussen laptop en beamer bij gebruik van Media Player,  veranderen van het formaat en het slepen van de taakbalk, informatie van een  website kopiëren en naar wens plakken of printen, het plaatsen van tabs en de  bijbehorende exacte cm informatie, Avast in relatie tot Norton en het evt.  sneller opstarten van de pc. Een aantal aanwezigen bekeek tot slot  ‘flightinformation’ of wisselde vakantieplannen of ervaringen uit. Op maandagavond 17 september a.s. de  bekende terugkoppelingsavond en op dinsdagmiddag 25 september a.s. het thema ‘Hulp op afstand’
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 28 augustus 2007
De eerste bijeenkomst was weer een inloop/vragenmiddag. Rinus Molhoek  zwengelde een korte discussie aan onder de titel: ‘bijsnijden: goed of fout’ en  illustreerde dit door via WORD, Print Screen en bijsnijden een figuur in te  voegen. Hetzelfde figuur werd daarna via ‘Snippy’ ingevoegd. Resultaat: een  groot verschil in Kb’s! Op 13 november a.s. zal Ien v.d. Ploeg dit geheim verder  toelichten. Daarna werd de ‘blauwe’ tekst in Verkenner verklaard en vervolgde Kick de Wolff de middag  met een uitleg over hoe je een programma automatisch bij het opstarten kunt  laten openen. Verder werd er gesproken over het ‘resizen’ van foto’s en sprak  men in deelgroepjes over resterende vragen. Bij de volgende inloop/vragenmiddag  zal Kick meer vertellen over het gratis antivirusprogramma AVAST. Als u vragen  heeft bent u weer welkom op maandagavond 3 september en/of dinsdagmiddag 11 september a.s.
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 10 juli 2007
Deze middag stond op de agenda als inloop/vragenmiddag. Ondanks het  ontbreken van een thema waren er toch ruim twintig leden/belangstellenden  aanwezig. Al snel rezen er verschillende vragen en na een inventarisatie rondje  door Kick werden ze, mede door Rinus en Theo, stuk voor stuk behandeld. Gestart  werd met het uitleggen van – booten van een USB stick, – U3 USB stick, –  foutmelding Partition Magic, – opslaan van wachtwoorden, – NVIDIA en – adresboek  in WORD (*.wab). Tussendoor werden er onderling ook nog heel wat vragen gesteld  en informatie uitgewisseld. Op de website van Kick kunt u antwoorden vinden op verschillende vragen en presentaties van eerder  gehouden lezingen bekijken. Op de HCC Haaglanden agenda ziet u onder andere wanneer de volgende bijeenkomsten in Zoetermeer  plaatsvinden. Fijne vakantietijd!
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddag 26 juni 2007
Dinsdagmiddag 26 juni is er in het Stadshart in Zoetermeer een lezing gegeven  over een eerste kennismaking met Vista en Office 2007. U kunt deze lezing  downloaden van mijn website www.de-wolff.com bij “Computeren”.
Kick de Wolff

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 22 mei 2007
In de lezing op 10 april jl. heeft Theo de Zeeuw uitgebreid aandacht besteed  aan het creëren van etiketten, het hierbij gebruik maken van adressenbestanden  en toepassen in mailings e.d. Vandaag staat het maken van Sjablonen en Macro’s op de agenda. Allereerst  toont Theo enkele van de in Word bestaande sjablonen – een soort ‘beveiligde’  standaard opmaak voor een document. Vervolgens past hij een bestaand sjabloon  aan naar eigen keuze en laat zien hoe je in Word een heel eigen ontwerp kunt  maken. Hierbij gebruik je het ‘kop/voettekst’niveau als achtergrondlaag, waarna  je er de tekstlaag als tweede niveau overheen zet. Het tweede deel van de lezing  gaat over het plaatsen van invoegvelden in het basisdocument en het maken van  mailingbrieven via een macro – een klein programmaatje dat vaak herhaalde  handelingen met het toetsenbord in één opdracht automatiseert. Het niveau van de lezing was best pittig, maar de door Theo samengestelde  stencils gaven prima uitleg. Voor vragen kunt u terecht op maandagavond 4 juni a.s. tijdens de praktische toepassing of op dinsdagmiddag 12 juni a.s. bij de nieuwe lezing door Rinus Molhoek over het Retoucheren en branden  van grammofoonplaten op CD.
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 8 mei 2007
Vandaag al weer de derde (en laatste) lezing in de serie over Websites maken met FRONTPAGE 2003. Heel in het kort herhaalde Rinus Molhoek  de opbouw van een homepage (indexpagina) en een website (verzameling pagina’s).  Deze pagina’s kunnen in het hoofddocument een ‘frameset’ (= raamwerk) bevatten  die je kunt beschouwen als afzonderlijke documenten, deelpagina’s (= frames,  onderdelen van een webpagina). Het lijkt wel het plaatje op het oude Droste  blikje: een ‘inline’frame in een frame in een frame. Frames zijn handig als je  niet steeds een hele pagina wilt aanpassen, maar soms is het lastig om een  pagina met frames te printen. Je kunt ze maken via een paginasjabloon en keuzen  maken of je ze bv. met of zonder randen, schuifbalk, etc. wilt uitvoeren. Rinus  toont verder het invoeren van de volgende webcomponenten: een lichtkrant,  (gratis) bezoekersteller, klok, een knoppenlink, etc. en laat zien dat je zelf  de pagina kunt bepalen die je als beginpagina wilt laten zien. Als u benieuwd bent naar de bijbehorende stencils (àlà Rinus!) dan bent u van  harte welkom op maandagavond 21  mei a.s. wanneer deze lezing opnieuw gegeven wordt, maar dan in de vorm van  een workshop. Op dinsdagmiddag 22 mei a.s. zal Theo de Zeeuw het maken van Macro’s en Sjablonen toelichten.
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 24 april 2007
Nadat Kick de Wolff in de lezing van 27 maart jl. (Website Deel 1) al  verteld had hoe je een eigen homepage kunt maken en een domeinnaam kunt  aanvragen, ging Rinus Molhoek vandaag door op dit thema in: Website Deel 2:  Het maken van een website met FRONTPAGE 2003. De homepage is een soort index pagina en een website is een verzameling van  pagina’s. Allereerst enkele tips: – Frontpage heeft geen prullenbak: weg = weg,  – bij een homepage maken: gebruik kleine letters en geen spaties, – het creëren  doe je in de ‘ontwerpstand’, – het controleren en uitproberen in de  ‘voorbeeldstand’, – vergeet niet alle stappen steeds OP te SLAAN! Achtereenvolgens toont Rinus het invoeren van: tekst, afbeelding, tabel,  achtergrondkleur en -muziek, maken van een link via tekst, afbeelding en knoppen  en komt zo tot een afgerond geheel dat nog even via de browser getest wordt. Op dinsdagmiddag 8 mei a.s. volgt Website Deel 3 en zal Rinus verder  praten over: frames, tellers, klok, lichtkrant, etc. Wilt u graag de  bijbehorende heldere stencils of het geleerde zelf uitproberen, dan bent u van  harte welkom op maandagavond 7 mei a.s.
Marion Verweij
PS: Bij het maken van het verslag keek ik even via wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Frontpage naar een bondige omschrijving van  Frontpage en kwam toen deze informatie tegen: “Microsoft FrontPage wordt niet meer ontwikkeld en zit derhalve niet meer in  de laatste versie (2007) van Office. Microsofts nieuwe HTML editor heet Expression Web

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 27 maart 2007
Ondanks het heerlijke weer, toch weer veel bezoekers bij de lezing van Kick  de Wolff, getiteld: Website deel 1. Via het lidmaatschap van HCC kun je  o.a. gebruik maken van een e-mailadres, krijg je desgewenst de Nieuwsbrief, maar  kun je ook beschikken over een ruimte om je eigen homepage/website te activeren.  Via Frontpage, Dreamweaver en andere programma’s, bv. via de boeken van Addo  Stuur, Web!Pro, maar ook in Word, kun je op je eigen computer een website maken  en deze later als .htm(l) via FTP en je provider uploaden naar het web. Let goed  op het consequent gebruik van hoofd- of kleine letters! Daarnaast kun je nu ook  rechtstreeks op het web je site maken via een ‘content management systeem’,  zoals Mambo of Joomla. Kick vervolgt zijn lezing met informatie over het  aanvragen van een eigen domeinnaam en alles wat daarmee samenhangt. Dankbaar  heeft Kick gebruik gemaakt van de op schrift gestelde informatie van onze  ‘huis-stencil-leverancier’ Rinus. De inhoud van de lezing  van vanmiddag en andere informatie kunt u nalezen op Kick’s website. Als  toegift hier nog het ‘poesje’ van  Kick’s bureaublad. Op maandagavond 2 april kunt u weer vragen stellen en op  dinsdagmiddag 24 april en 8 mei a.s. zijn de vervolg lezingen over Website’s  maken, o.a. via Frontpage en in het najaar een lezing over Joomla.
Marion Verweij.

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 13 maart 2007
Het thema van vandaag was: Onderwerpen uit Outlook Express. Ondanks  het prachtige weer waren er toch bijna veertig mensen aanwezig om te luisteren  naar de informatie die Ien van de Ploeg voor ons verzameld had. De onderwerpen  die ze de revue liet passeren waren: – het maken van een ‘handtekening’, d.w.z.  te variëren standaardtekst aan het einde van een mailtje, – het tegelijkertijd  ophalen van meerdere e-mail adressen op één account, – idem ook op een andere  plaats zonder het achterlaten van sporen op die pc, terwijl je toch je eigen  adresboek gebruikt, – het maken van eigen briefpapier met toevoeging van  plaatjes en muziek, etc. Rinus had het geheel weer keurig in stencils verpakt.  Naast deze geplande onderwerpen kwamen het aanpassen van een werkbalk,  spellingcontrole bij e-mail, het maken van berichtregels en bronbewerking aan de  orde. Tussendoor vulden aanwezigen het geheel aan met slimme alternatieven voor  tijdrovende ‘sleur en pleur’ bewerkingen. Deze keer geen link naar de behandelde stencils, maar als u op maandagavond 19 maart a.s. langs komt kunt u  ze inzien/kopiëren en zoals gebruikelijk weer vragen stellen over het onderwerp  van vanmiddag aan Ien en andere HCC leden. Als afronding toonde Ien nog  een bladzijde met haar favorieten.  U zult zien dat veel links oorspronkelijk vanuit een ‘ouderen’hoek afkomstig  zijn, maar zeker door een ieder te gebruiken! Zoals de ouderen zongen … piepen  de jongen…. Ten slotte kunnen we wederzijds van elkaar leren!
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 27 februari 2007
Verschillende HCC leden waren best nieuwsgierig naar hun eerste kennismaking met  het onderwerp van vandaag: Introductie van LINUX met LiveCD’s. Tijdens de  lezing van Theo Blom merkte je toch ook dat verschillende van de aanwezigen er  al meer van afwisten en met zeer gerichte vragen kwamen. Theo had van te voren toelichtende informatie samengesteld en toonde deze via de beamer, terwijl  hij daarnaast meteen de DSL toepassingen en commando’s van en via Linux  demonstreerde. Op een zelfstartende LiveCD staat, zeer compact (soms maar 50 MB), een volledig  besturingssysteem met basistoepassingen, dat je op elke computer kunt gebruiken,  waarmee je ook bij hardware en data kunt komen als Windows niet werkt, evt.  alleen het werkgeheugen gebruikt wordt en waarbij je op een zeer veilige manier  kunt mailen en internetten. Vergeet alleen niet om te ‘mounten’. Met de gratis,  zeer compacte, grote ‘Linuxbroer’ van DSL: Knoppix is nog veel meer mogelijk.  Theo vertelde verder nog over de mogelijkheden van onder andere ‘OpenOffice’ en  ‘Gimp’ als alternatieven voor Microsoft toepassingen en het Linux ‘kookboek’. Voor liefhebbers die tijdens de inloopbijeenkomst op  maandagavond 5 maart a.s. met Linux willen werken, en de pinguïn willen  zien, het advies van Theo en coördinator Marianne Németh, om alvast dit GRATIS  systeem via Google te downloaden, op een CD te zetten en deze mee te nemen.
Marion Verweij.

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 13 februari 2007
Onder de titel: ’t Zijn de kleine dingen die het doen’ had Leo Hofland thuis  een presentatie voorbereid over het onderwerp Tips en Trucs. Je kunt ‘tips en  trucs’ regelmatig lezen in computertijdschriften, maar het komt vaker voor dat  je met een programma bezig bent en dan tegen een ‘probleem’ oploopt. Soms vind  je de oplossing meteen en soms gaat er wat langere tijd overheen. Heb je het  probleem kunnen oplossen dan zijn deze ervaringen vaak weer zeer informatief om  aan anderen door te geven. Zo behandelde Leo het zetten van — die na een Enter één ononderbroken lijn  werden, een in Word getypte brief die in Outlook Express opeens een hele andere  regelafstand toont en het hanteren van geboortedata bij een ‘verjaardagskalender  op maand’ in Excel. Tijdens de presentatie liepen een paar dingen iets anders  dan gepland, maar met de aanwezigen kwamen we er uit en werden nog meer  waardevolle tips uitgewisseld, zoals: het invoegen van meerdere lege rijen in  Excel, het gebruik van ‘autofilter’, het uitrekenen van een leeftijd en niet te  vergeten Ctrl-Z. Eén handeling bleek niet uit te voeren op een laptop, maar wel  via een toevallig meegebracht oprolbaar(!) toetsenbord. Leo bedankt voor de  aanzet tot deze middag, waarbij de meesten weer een Aha-erlebnis hebben ervaren. Loopt u zelf wel eens tegen een computergerelateerd probleem op, neem de vraag  en evt. antwoord mee naar onze volgende dinsdagmiddag bijeenkomst (of algemene  maandagavond-/ donderdag borduurgroepavond), zodat we weer van elkaar kunnen  leren. Op 10 maart 2007 bent u van harte welkom bij de Algemene Ledenvergadering van HCC Haaglanden in de Groene Loper te Voorburg.
Marion Verweij.

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 23 januari 2007
Voor een volle zaal (meer dan 40 personen) met verschillende nieuwe  gezichten vertelt Rinus Molhoek zijn verhaal over Foto’s op CD & DVD. Via  Adobe Photoshop kun je je foto’s verfraaien via het histogram, evt. draaien en  de uitsnijding aanpassen aan het tv formaat. Daarna maak je via Magix (evt.  versie 5.0) een diashow door foto’s naar een presentatiebalk te slepen en  vervolgens overgangen, je eigen stemtekst, geschreven tekst en muziek toe te  voegen. Via Timeline neem je een kijkje achter de schermen en kun je deze  onderdelen nog mooier op elkaar afstemmen. Als alles er goed uitziet sla je je  bestand op als diashow (.mvm) of project (meerdere diashows – .dip) en kun je  het op CD of DVD branden. Ook als ‘leek’ is de voordracht weer goed te volgen en  thuis na te lezen aan de hand van Rinus’ gedetailleerde stencils. Via  verschillende vragen uit de zaal worden nog de laatste nieuwtjes op  computergebied uitgewisseld en is het weer een geslaagde middag!
Marion Verweij.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 28 november 2006
Ruim dertig aanwezigen zijn weer heel wat wijzer geworden over het onderwerp: Internet en Veiligheid. Rinus Molhoek begon met het uitdelen van stencils  waarop veel gebruikte termen en hun uitleg stonden. Daarna leek het op een  stoomcursus Engels waarbij begrippen als hackers, crackers, spoofing, fishing,  hoax en spyware langs kwamen. Bij elk woord werd uitgelegd wat het betekende,  waarvoor het diende en hoe je er tegen zou kunnen wapenen of juist NIET op moest  reageren. Aan de hand van een veertigtal meerkeuze vragen konden de aanwezigen daarna zelf  bekijken of ze de stof ondertussen onder de knie hadden of dat er toch nog  onduidelijkheden waren. Dat de HCC beurs en de bezochte lezingen van afgelopen weekend in Utrecht  interessant geweest waren, was ook duidelijk te merken door de aanvullende  opmerkingen van mede dinsdagmiddag bezoekers. (bv. via shift/delete kun je je  e-mailbericht direct totaal verwijderen). Rinus, Kick, Ad, Marian en anderen…. het was weer een leerzame en gezellige  middag! Interesse in de stencils? Kijk op het programma en kom eens langs op de  dinsdagmiddag.
Marion Verweij

Fotobewerking in de “De Groene Loper” te Voorburg
Op de openingsdag 14 oktober 2006 (een algemene Open Dag) van het nieuwe  wijkgebouw “De Groene Loper”, onder andere het nieuwe onderkomen van de afdeling  Haaglanden van HCC, verzorgde de heer Hermann Vingerhoed uit Eindhoven daar een  inleiding fotobewerking. Het was een boeiende inleiding. Jammer was dat er zo  weinig belangstelling was, slechts een handvol mensen. De inleiding was tevens  bedoeld als terugkomdag van de door HCC georganiseerde en door Joop Anker  gegeven cursus Photoshop Elements. De lage opkomst werd misschien deels  veroorzaakt door het begintijdstip, half vijf in de middag en voor wat betreft  de cursisten mogelijk deels doordat de cursus al vóór de zomer werd gegeven op  een andere locatie. Daarbij speelt mogelijk ook een rol dat de uitnodiging voor  deze Open Dag al vroeg – medio augustus – aan de cursisten is gezonden. Hermann Vingerhoed begon met het maken van een tekening van een portretfoto van  de coördinatrice Marianne Németh. Hij had haar de tekening beloofd. De bewerking  valt uiteen in de voorbereiding van de foto en vervolgens de foto omtoveren tot  een tekening. De voorbereiding blijkt van groot belang. Zonder een goede  voorbereiding is het volgens hem onmogelijk om een goede tekening te  vervaardigen met Photoshop (hij gebruikte de versie CS2). De handelingen  omvatten onder andere het gebruik van lagen. Om goed en snel te kunnen werken is  wel een behoorlijk intern geheugen (1GB) nodig/wenselijk. Hermann heeft aan HCC  een overzicht gegeven van de uit te voeren handelingen. Hij benadrukt dat  oefening kunst baart. Het overzicht opvragen en doen dus. Als tweede onderdeel liet Hermann een aantal door hem gemaakt en bewerkte  foto’s, waaronder Photoshop-tekeningen, zien. Hij is een groot voorstander van  een vierkant formaat. Hierna becommentarieerde hij een aantal door een aanwezige gemaakte en op CD  meegenomen foto’s. Het waren portretfoto’s, gemaakt met een professionele  camera, de Canon EOS 5d. Mooie, professionele foto’s, vond Hermann. Desondanks  kon hij aanwijzingen geven hoe sommige foto’s verbeterd konden worden. Hij  noemde onder andere het verhogen van het contrast en het gebruik van de  gereedschappen “doordrukken” en “tegenhouden”. Bepaalde storende kleurvlakken  kunnen desgewenst met behulp van een laag worden aangepast. Vervolgens demonstreerde Hermann hoe je met het filter Uitvloeien met heel  weinig moeite een kunstwerk kunt produceren. Hij selecteerde een klein deel van  een willekeurige foto (in casu een deel van de bladeren van een palmboom) en  blies deze op tot een formaat van 30x30cm. Een dergelijke selectie dient bij  voorkeur kleurrijk te zijn. Met het filter (in het Engels Liquify) kun je de  meest bizarre vormen tot stand brengen en dat deed hij dan ook. Het  experimenteren waard! ………… Al met al een instructieve inleiding. De vele in fotobewerking geïnteresseerde,  maar niet aanwezige HCC-leden hebben iets gemist.

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 14 november 2006
Via een historisch overzicht, vanaf de jaren ’80, over de ontwikkeling van  materialen (plastic rollen, sheets, overhead projector, beamer) en programma’s  (voor o.a. de Mac, DOS, Presenter, etc.) om gegevens te presenteren, leidde Ad  van den Heuvel ons naar het onderwerp voor vandaag: PowerPoint. Aan de hand van beeldende vergelijkingen (bv. de pizza + opbouw) nam hij de vele  aanwezigen stapje voor stapje mee naar het creëren en invullen van een dia. Niet  volgens de ‘als dit … dan dat’ methode, maar meer op een ‘trial and error’  manier. Vooral kijken naar de menulabels en wat er onder de rechtermuis knop  zit. Aan de hand van de huisstijl van een wit- (en bruin) goed gigant liet Ad  zien hoe je kunt kijken naar de totale advertentie lay-out en deze zo op het  scherm kunt krijgen dat de aandacht, via een geleid traject, langs tekst en  onderwerpen getrokken wordt. Als toetje liet hij nog een keur van animaties en  actie-instellingen zien. Na het beantwoorden van vragen en de belofte nog enkele  zaken uit te zoeken gaf hij de aanwezigen het advies om het toch vooral zelf in  de praktijk te gaan ‘proberen’. Deze keer geen hand-outs, maar als u nog vragen heeft of leuke resultaten voor  de ‘show and tell’, dan bent u maandagavond 20 november a.s. vanaf 19.30 uur van harte welkom bij de bijeenkomst in het Stadshart van Zoetermeer. Wilt u er  zelf mee aan het werk, dan is het handig als u van te voren een stukje tekst en  evt. plaatjes bij elkaar zoekt en deze op uw computer, laptop, stick of floppy  zet en meeneemt. Veel plezier bij het ‘voortborduren’ op het thema PowerPoint.
Marion Verweij (PS: Scripta Manent – Wie schrijft, die blijft…..)

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 10 oktober 2006
Tijdens de bijeenkomst PC indelen, onderhouden en opruimen (voorjaarsschoonmaak) van 28 maart 2006 had Theo ons al een voorproefje gegeven.  Nu dus tijd voor het vervolg in de najaarsschoonmaak. In verband met het  voorkomen van schade door een PC-crash en het maken van een back-up, zetten de  meeste computergebruikers hun data al op de D-schijf. Maar waar kun je je  Outlook Express Adresboek, je mailarchiefsysteem en je Explorer Favorieten  terugvinden? Via de verkenner laat Theo zien op welke partitie ze nu staan, hoe  je ervoor kunt zorgen dat zij ook op de D-schijf terecht komen en de PC het  juiste adresboek, etc. gaat gebruiken. Na deze verplaatsing volgen nog vele tips  om Outlook Express in te delen, aan jouw eigen wensen aan te passen en de vele  mailberichten te ordenen. Tot slot besteedt Theo aandacht aan het ordenen van  programma’s en pictogrammen op het bureaublad. Als toetje nog tips om icoontjes  te veranderen, je scherm standaard op een bepaalde grootte te laten opstarten en  hoe je bureaublad bestanden met behulp van de Shift knop in één keer definitief  weg kunt gooien. Ging het gewone huishouden ook maar zo gemakkelijk…Theo  complimenten voor de uitleg, de stencils en  de vele uren van voorbereiding!!
Marion Verweij  

Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 12 september 2006
Het onderwerp: Seniorweb (www.seniorweb.nl) wordt vandaag toegelicht door  ‘ambassadeur’ Ien van der Ploeg. Zij is een van de 2100 vrijwilligers die  ouderen (50+) laat kennis maken met de computer en de vele mogelijkheden om  informatie uit te wisselen. Zoetermeer heeft een eigen afdeling (www.zoetermeer.seniorweb.nl ).  Op een rustige manier leidt Ien ons door de algemene site, te beginnen met de  mogelijkheid om de informatie in groot lettertype weer te geven. Daarna vertelt  ze over het lidmaatschap (€ 22 per jaar), het tijdschrift, webcontact, kortingen  en cursussen. Leden kunnen informatie uitwisselen via mailgroups (bv.  experimenteer, muziek, PSP) en hun eigen homepages. Verder kun je (gratis)  software downloaden op velerlei gebieden (o.a. Grafisch, Internet en E-mail,  Multimedia, etc). Via het programma Snippy kun je informatie uit een website  ‘knippen’ en als je de Shift ingedrukt houdt wordt het, ook bij bibberige  handen, een keurig vierkantje. Vanmiddag, naast een gezellig weerzien, weer vele  bruikbare tips gehoord van Ien en medebezoekers.
Marion Verweij

Kort verslag van de cursus Photoshop Elements 4.0 tot nu toe (10 en 17  juni)
Onze foto-goeroe Joop Anker is veel dieper en breder ingegaan op de  mogelijkheden van Photoshop Elements 4 dan aanvankelijk hierboven is aangegeven: Behandeld is: – doordrukken en tegenhouden (delen van foto meer en minder belichten mbv. het  programma) – horizon horizontaal maken – foto automatisch optimaliseren (rode ogen verwijderen, belichtingsbalans  corrigeren) – effecten aanbrengen: Sepia (oude foto), kleurzwemen aanbrengen/verwijderen,  kleuren versterken/onderdrukken – foto scherper maken door spectrum aan de uiteinden in te korten – aanmaken, bewerken en samenvoegen/vermenigvuldigen van lagen – suggereren van scherptediepte, dmv. vervagen van achtergrond (uitsnijden  onderwerp en achtergrondlaag vervagen en samenvoegen met voorgrondlaag) – voorgrond van tegenlichtopname niet onderbelicht laten zien (selecteren  achtergrond (lucht met zon), uitknippen, lichte voorgrond combineren met lichte  achtergrond) – bewolkte lucht in perspektief inbrengen in foto met geen/heldere lucht – donkere schaduwen lichter maken – ansichtkaart met rand en tekst maken – panoramafoto maken

Download een  verkorte handleiding van bovenstaande
Met andere woorden: niet echt een introduktiecursus, maar een heuse inlijving in  het fotobewerkingsvak!! Joop, je hebt onze ogen geopend en erg bedankt voor deze leuke middagen,
Namens de fotobewerkingsgroep,
Aad van Leeuwen

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 25 april 2006
Foto verkleinen om te e-mailen, leek me weer een zeer praktisch  toepasbaar onderwerp en we weten dat Rinus’ stencils altijd geweldig zijn! In  heldere bewoordingen vertelde Rinus over originele groottes van foto’s (MB) en  het medemens vriendelijk versturen van verkleinde afbeeldingen (kB). Vervolgens  toonde hij hoe je een webalbum kunt genereren en hoe je je kunt aanmelden voor  een homepage bij HCC. Daarna onthulde Rinus aan welke 3 kenmerken je kunt zien  dat je op een beveiligde internetverbinding zit en dit, bij twijfel, ook zelf  kunt checken! Voor velen was het nieuw dat er naast een ‘stand-by’stand ook een  ‘slaap’stand op de computer in te stellen is en waarom je dit zou doen. Ook hier  had Rinus de informatie weer helder op een stencil staan. Na de pauze werden er  nog verschillende WORD tips gegeven m.b.t. een lang document en het ‘wegblijven’  van de cursor, het ‘snel’ vinden van pagina 210 (de bladerknop), het vervangen  van woorden, het ‘onderwatermenu’, de autocorrectie, kopiëren van de opmaak  (kwastje), vette letters in een opsomming, sub- en superscript en het  eigenzinnige toetsenbord (Shift-Ctrl). Rinus had duidelijk moeite gedaan om voor  ons de ‘krenten uit de pap’ te vissen en enkele leden konden er nog wat  rozijntjes aan toe voegen. Deze keer geen  link naar de stencils, maar wel een  uitnodiging om op de dinsdagmiddag (of maandag- of donderdagavond) een keer naar Zoetermeer te komen (zie agenda).
Marion Verweij

1 april 2006 een memorabele datum
Op die dag werd de eerste stap gezet om een flight simulator op te  richten en onze eerste dank gaat uit naar Wim Arbouw, hij heeft alles uit de  kast gehaald om die eerste bijeenkomst te doen slagen. De inleiding werd gehouden door de huidige voorzitter van de Flight Simulator GG  uit Hilversum Hierna gaf de ex voorzitter van die zelfde gebruikersgroep een inleiding over  het hoe en wat om met succes een dergelijke simulatie afdeling op te richten en  te runnen. De adviezen welke hij gaf waren waardevol en zullen zeker er toe bijdragen om  een gezonde sim groep op te bouwen.
Na het gesproken deel kwamen we tot dat gene waar we in geïnteresseerd waren nl  het vliegen Er werd een demonstratie gegeven met ons nationale product en trots: de Fokker  F100. Tegen het einde van de middag werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld om  ook hun kunsten te beproeven. Hierbij werd meteen duidelijk dat er verschillen  in kennis en kunde bestaat zodat bij voortzetting van de fl sim groep er een  tweedeling zal ontstaan nl een deel voor beginners en een deel voor gevorderden  die echter wel op de zelfde dag bijeenkomen
Tot slot werd er besloten om 1 maal per maand bij elkaar te komen. De vaste tijd wordt de laatste zaterdag van elke maand. De bijeenkomstplaats is  gevestigd te Den Haag Hoogkarspelstraat 18 en de zaal gaat open om 12 uur.
Kees Galjaard   Ps wie weet een goede naam?

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 28 maart 2006
Het onderwerp: PC indelen, onderhouden en opruimen lokte 21 heren en  7 dames naar de bijeenkomst in Zoetermeer. Theo de Zeeuw begon zijn lezing met  de mededeling dat als je iets wilt opruimen, je eerst ‘troep’ moet hebben. Om  troep of chaos te voorkomen (en daardoor beter structureel te kunnen opruimen)  is het belangrijk om van te voren te bepalen hoe je je computer, inclusief  Word/Excel bestanden, foto’s, adresboek, mail, e.d. wilt organiseren. Theo  leidde ons vervolgens langs een aantal keuzemogelijkheden die je tegenkomt als  je net Windows XP geïnstalleerd hebt. Hij toonde hoe je de Verkenner op de  taakbalk zet, het Bureaublad opruimt en het Startmenu kunt inperken. Vervolgens besteedde hij uitgebreid aandacht aan het definiëren van de Eigenaar  en Gebruiker(s) en het aanpassen van bijbehorende accounts en wachtwoorden  vanwege beveiliging. Altijd handig als je veel op de computer hebt staan en niet  wilt dat bv. kleinkinderen zo maar overal bij kunnen. Theo legde verder uit hoe  je mappen naar de NTFS partitie DATA (D:) kunt verplaatsen, waardoor je later  weer veiliger en handiger back-ups kunt maken. De hele lezing was prima te volgen, mede door de uitgebreide stencils die Theo  uitgedeeld had. Vandaag ging het dus over het opbouwen en indelen van de PC. De aangekondigde  ‘voorjaars’schoonmaak wordt omgezet in een najaarsschoonmaak, omdat  waarschijnlijk in oktober Theo zijn heldere uitleg zal vervolgen.
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 28 februari 2006
Deze keer weer een praktisch onderwerp: Tijdelijk webalbum maken. Rinus Molhoek  begint zijn lezing met de mededeling dat hij geen aandelen heeft, maar wel dat  je als HCC-lid, op vertoon van je pasje bij de HEMA-Fotoservice 10% korting  krijgt op bestelde foto’s, etc. Via www.hema.nl kun je doorklikken naar  ‘fotoservice’ en vervolgens ‘webalbum’ kiezen. Op de vraag waarom iemand een  webalbum zou maken antwoordt Rinus: als je bv. van een familiegebeurtenis een  serie foto’s gemaakt hebt, kun je deze in zo’n webalbum plaatsen. Vervolgens  stuur je de familie een mailtje, met een link, waarin je hen uitnodigt om de  foto’s te bekijken. Zij kunnen dan zelf, via de HEMA, het aantal en gewenste  formaat foto’s, bekers of andere bedrukte materialen nabestellen. Als fotograaf  hoef je dus voor niemand meer iets na te bestellen. Via ‘webruimte kopen’ en ‘gratis webalbum’ kun je gedurende een maand gratis een  webalbum van maximaal 50 MB op de site plaatsen. Voor een langere periode of  meer MB wordt een bijdrage gevraagd. Als je de foto’s ge-upload hebt naar je  album en ze wilt bestellen zie je achter de foto een groen, geel of rood  vierkantje dat de afdrukkwaliteit aangeeft en de prijs van het product. Is de  bestelling naar wens dan kun jij (of je familielid) het filiaal aangeven waar je  de foto’s wilt afhalen of ze liever thuis laat bezorgen. Na een maand verloopt  je tijdelijke album, maar voor die tijd krijg je via een HEMA-mail een bericht  hierover. Via Kruidvat, Blokker, Picasa en andere bedrijven kun je vast ook  albums maken en foto’s bestellen, maar dan mis je de HCC-korting. Wil je toch rechtstreeks foto’s naar familieleden sturen dan kun je dat doen via  de rechtermuisknop, ‘kopiëren naar’ en via ‘emailontvanger’ de foto’s als  bijlage bij een mailbericht versturen. Deze keer geen link naar Rinus, maar als je de stencils wilt: kom gerust een  keer langs bij HCC, afdeling Zoetermeer.
Marion Verweij

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 24 januari 2006
Op de ‘dinsdagmiddag’ bijeenkomsten in Zoetermeer verzorgen een aantal HCC  leden bij toerbeurt een lezing over een voorgesteld onderwerp. Deze keer heeft  Leo Hofland zich gebogen over: Advertentie op Marktplaats zetten. Leo was erg  benieuwd hoe dit in z’n werk zou gaan en heeft zijn pionierservaringen aan de  hand van het verkopen van een ‘authentiek’ kinderledikant in een PowerPoint presentatie vormgegeven. Na een voorbereiding in de vorm van een foto en omschrijving van  wat je wilt verkopen, stel je een soort advertentie op die je kunt plaatsen in  een bepaalde categorie. Nadat je deze gegevens en een beperkte hoeveelheid van  je adresgegevens hebt ingevoerd kun je jouw voorbeeldadvertentie bekijken en  versturen als je deze definitief wilt plaatsen. Je krijgt dan een bevestigende  mail van Marktplaats en een link om je eigen advertentie (en de reacties) terug  te vinden. Tot Leo’s verbazing zag hij al heel snel een overzichtje van het  aantal ‘kijkers’ en enkele biedingen die zelfs ruim over zijn gevraagde prijs  heen gingen. Tijdens Leo’s lezing gaven verschillende HCC leden aanvullende tips,  waarschuwingen en bruikbare toevoegingen over de communicatie met bieders en de  financiële afhandeling, waardoor je merkte dat dit ‘ervaren’ Marktplaats, eBay  en Speurders gebruikers waren. Niet alleen wij, maar ook Leo had vanmiddag weer  een hoop geleerd, mede dankzij de opmerkingen van Aad en de stencils van Rinus.  Zoals altijd had Marianne weer een passend cadeau/bon als dank.
Marion Verweij. NB: Heeft u de ledenenquête op HCC website al gezien  en ingevuld?

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 10 januari 2006
Onder de titel ‘Backuppen’ begint Kick de Wolff zijn lezing met de  vermelding van het feit dat hij – als ex-ICT leidinggevende – zijn medewerkers  altijd vermaande om regelmatig een back-up te maken, en na een crash in zijn  eigen computer, het gevoel kon ervaren als je zoiets nalaat. Na problemen met  ‘booten’ kon hij toch via een floppy met het oude Ghost 2003 een aantal  partities terugvinden. Zijn redding bleek te liggen in het Powermax  reparatieprogramma ‘lowlevel formattest’ van Maxtor, fabrikant van de gebruikte  harde schijf. Achteraf bleek de crash waarschijnlijk veroorzaakt te zijn door  een administratieve fout in het (verder prima werkende) programma Partition  Magic, waardoor niets meer herkend werd. Een back-up maken kun je het beste doen op een externe harde schijf of een  aantal CD/DVD’s en deze elders bewaren. Via het Symantec programma Ghost 10 (€  69,95) kun je online images van partities maken, weggegooide bestanden en mappen  weer terugzetten, etc. Naast een volledige back-up kun je via de wizard  instellen dat Ghost regelmatig, automatisch ‘incrementables’ (aanvullende  back-up van wijzigingen sinds de laatste totale scan) nagaat en aangeven hoeveel  back-ups je maximaal wil bewaren. Een onderdeel van Ghost is ook de Recovery  Disk. Hiermee kun je op virussen scannen, de schijf controleren, etc. NB: let  wel op de indeling en letters bv. Data (D:) die Ghost aan de Windows partities  geeft en de cijfers die Partition Magic aan de schijfnamen toekent! Tot slot  beantwoordde Kick, aangevuld door Ien, op een rustige duidelijke manier nog  enkele centrale vragen. Wilt u de presentatie nalezen dan kunt u kijken op: www.de-wolff.com/computeren .
Marion Verweij.

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 13 december 2005
Het onderwerp: glasvezelkabel. Aanwezig: een twintigtal mannen,  organisator Marianne en ondergetekende. Rinus (Molhoek) start zijn lezing met  uitleg over de metaalkabel (koper + isolatie) en o.a. de gevolgen bij evt.  blikseminslag. Daarna vertelt hij over de voordelen van de glasvezelkabel  (goedkoop, moeilijk af te luisteren, geen overspraak en een veel groter data  transport mogelijk!!!). Daarentegen zijn de aanleg en afmontage veel complexer. Aan de hand van duidelijke PowerPoint dia’s toont Rinus de samenstelling van een  glasvezelkabel, het leggen van kabels, het doorblazen en opachten van de vezel,  de klemkoppelingen, patchkast, laskast met lasmoffen, het fusielasapparaat, etc.  Daarnaast laat hij ook gedeeltelijk gestripte kabels, beschermbuizen, snij- en  slijpgereedschap rondgaan onder de aanwezigen. Dit alles, gelardeerd met enkele  anekdotes, zorgde weer voor een uiterst heldere en leerzame middag. Rinus had  deze keer geen stencils, maar u kunt hier zijn PowerPoint  presentatie downloaden. Zelfs voor een natuurkundeleek was dit weer een zeer  begrijpelijke en leerzame bijeenkomst!
Marion Verweij.

Verslag HCC Zoetermeer, 22 november 2005
Deze middag kreeg een volle zaal HCC-ers een demonstratie computer bouwen.  Door mevrouw Németh (Marianne) was voor ca. € 200 nieuwe hardware ingekocht. Het  ging er nu om deze in elkaar te schroeven en alle juiste verbindingen te maken.  Ook het opstarten en testen van de kale pc stond op het programma. De inleider  en ervaren bouwmeester was de heer Aad van Leeuwen. De kast met ingebouwde voeding vormt de basis. Hieraan wordt eerst het  moederbord toegevoegd . Bij deze demonstratie werd het moederbord vóór plaatsen  in de kast voorzien van de processor (het hart van de pc) en geheugen modules. Voor zelfbouwers: Let op de juiste positie van de processor als deze wordt  geplaatst; de pootjes mogen absoluut niet worden verbogen op straffe van  afbreken en dus onklaar worden van de chip; een chip vervangen is daar te duur  voor!!! (Let op de uitgespaarde hoekjes en op het driehoekje in één van de  hoeken) Als je zelf een set hardware aanschaft is het noodzakelijk te weten wat bij  elkaar past. Er zijn honderden verschillende moederborden en vele verschillende  processors. Dan hoort bij elk type moederboard een bepaalde groep connectors. De  evolutie hierin heeft ervoor gezorgd dat oud en nieuw niet op elkaar past!!! Het  moederbord dat nu was aangeschaft is een luxe uitvoering hetgeen onder meer  betekent dat er een SPDIF-aansluiting (digitale audio out/in via glasvezel) op  zit en dat er een firewire-aansluiting en een connector voor draadloze adapter  (met wireless adapter) op zit. Dit moederbord had zogenaamde socket 754  connector, normaal kan hier ook een Sempron64 processor in, maar dit moederbord  was alleen geschikt voor een AMD Athlon64 processor. Het geheugen heeft 3 banken  dat inhoudt dat er maximaal 3 geheugen modules kunnen worden ingestoken, Echter:  twee banken werken samen dmv een zgn. dual memory poort, wat betekend dat het  geheugen extra snel werkt als je in die 2 banken twee GELIJKE modules plaatst  (qua Mb en Mhz). Na het plaatsen van het moederbord worden eerst de aansluitingen voor ledjes  gemaakt. Die ledjes zitten in het frontpaneel gemonteerd. Zeer belangrijk was  het aanbrengen op het moederbord van een paar jumpertjes op de aansluiting voor  de kast-audio, omdat die kast audio-kabel ontbrak en zonder die jumpertjes werkt  het geluid op het moederbord dan niet. Later kun je daar moeilijk bijkomen. Dan  wordt de 3,5 inch floppydrive gemonteerd en de harde schijf (HDD). Beiden worden aangesloten met flatcables. Deze kabels mogen niet worden  gedraaid: contact 1 moet naar contact 1 aan de andere kant. Vaak zitten er  markeringen op de connector die foute montage helpen te voorkomen maar niet  geheel uitsluiten (met geweld….). Regel is in ieder geval dat Pin 1 een rood  of wit adertje is en dat die het dichtst bij de voedingskabel van het apparaat  zit (HDD, CD of Floppy) Voor zelfbouwers: Let op de verschillende soorten schroefjes. Voor het  vastzetten van de HDD zijn die anders als voor de montage van het moederbord. De  insteekmodules en de floppy drive en de DVD hebben ieder weer andere maten  schroefjes. Dan wordt ook de DVD-drive geplaatst, vastgeschroefd en bekabeld. Ieder apparaat  krijgt een kabeltje voor power supply en een ander kabeltje voor zijn  bus-aansluitingen. Ook de ventilator voor de processorkoeling moet met een eigen  voedingskabeltje worden aangesloten. Bij het moederbord wordt een boekje  geleverd waarin een en ander uitvoeriger wordt uitgelegd. Uit het grote  gezelschap kon slechts een handvol hcc-ers de montage van nabij volgen. De  inleider gaf steeds tips, aanwijzingen en instructies zoals: Voor zelfbouwers: Let op de kontakten van de printplaten (speciaal memory  modules, processorchip maar ook I/O kaarten) niet met de hand of met gereedschap  aan te raken. Door electrostatische ontlading kan het onderdeel defect raken.  Daarom mogen deze onderdelen ook alleeen in speciale, geleidende folie (of  papier, of alu-folie) worden verpakt. Gewone plastic zakken zijn onbruikbaar en  meestal desastreus. Na zo’n 1 uurtje schroeven en bekabelen zat de pc in elkaar en kon het keyboard,  de beamer en de muis worden aangesloten. Power on!! en toen deed ie het niet. De  bedoeling was het bios op te starten om hierin de juiste instellingen te  controleren. Het vervolg hoort U nog want Uw verslaggever moest hier het toneel  verlaten.
Paul Stikvoort
vervolg……..Door Ad van de Heuvel Dat viel even tegen; de computer wilde niet opstarten. Was het de beamer die  roet in het eten gooide? Beamers kunnen vaak niet met dos overweg. Snel werd een  TFT scherm aangesloten maar ook dat leverde geen beeld op. Alles weer  uitgeschakeld en nog maar eens de aansluitingen nalopen. Zoals het een goede  techneut betaamt werd het instructieboekje van het moederbord geraadpleegd. Alle  kabels zaten goed, jumpers ook, voeding in orde, geen fouten te ontdekken. Het  moederbord werd vakkundig gereset naar de originele fabrieksinstellingen,  hetgeen echter niet mocht baten. Zelfs geen BIOS piep. Wat nu? De techneuten  onder ons schaarden zich rond de tafel en bogen zich over het project terwijl de  overigen de voor en nadelen van zelfbouw nog eens bespraken. Na een kleine 3  kwartier sleutelen moest Aad melden dat het moederbord waarschijnlijk defect  was. Jammer, maar het was wel een leerzame middag.
Gaat u zelf aan de slag zorg dan voor goede onderdelen waar garantie op zit  zodat u eventueel terug kunt naar de handelaar. U kunt er voor kiezen alle  onderdelen bij de zelfde winkel aan te schaffen, is er dan iets niet in orde of  maakt u een foutje heeft u meer kans op coulantie. Koop liefst geen losse  processor (tray versie) maar een PIB versie (Packed In Box) inclusief  koelingventilator. Dit geld zeker voor de high-end processoren! Voorkom  statische ontlading, koop een antistatisch polsbandje, die paar euro zijn  welbesteed. Neem de tijd om alles rustig door te lezen en te assembleren. Aad  had slechts een paar uur om een volledige computer te bouwen inclusief uitleg,  vragen en tussendoor een slok (koude) koffie. Heeft u vragen stel ze dan aan andere leden, er is veel meer kennis aanwezig dan  u wellicht denkt.
Zelfbouw is nog steeds aantrekkelijk, zeker voor de gamers onder ons. U kunt  diverse onderdelen uit uw “oude” computer hergebruiken, denk hierbij aan een  brander, harde schijf, geheugen, cardreader of besturingssysteem. Misschien heeft u op de HCC dagen uw slag geslagen, misschien heeft u zelfs al  een computer gebouwd, laat het ons weten.
Aad bedankt voor je demonstratie, misschien wil je het nog eens herhalen (met  het nieuwe moederbord) voor de leden van de maandagavond.
Marianne geeft U hierna nog het boodschappenlijstje van de onderdelen waarmee  deze pc werd opgebouwd.
1. Moederboard Asus K8VSE De Luxe Het neusje van de zalm op het gebied van  nieuwe dingen en, alles er op en aan (b.v wireless, 7.1 surround, enz, ) Jammer  genoeg werkte het niet Op de hcc!dagen een nieuwe aangeschaft: de MSI K8N Neo-FSR. 2. Keyboard Logitech multimedia zwart 3. AMD koeler elektronisch CPU 4. Medion TV Kaart met afstandbediening en teletekst en radio en MPEG4 in/out 5. Asus AGP 8x videokaart 128 6. Floppydrive 3,5 met inbouw Kaartlezer 7. USB inbouw 3.5 inch 8. AMD CPU 64 3200 Mhz Nieuw! te gek 9. HDD Maxtor 9 SATA 120 10. Prachtige MIDI kast met glas plaat aan de zijkant en een stille voeding van  400 watt. 11. Logitech wielmuis 12. 2x 512 Mb 400 Mhz geheugen (PC3200)

Noot van Aad: Als je Windows op een Serial-ATA (SATA) harddisk  installeert moet je bij het inlezen van de Windows XP CD op ‘F6’ drukken  (installeren van een niet-Microsoft SCSI-driver). Dan moet je de SATA driver op floppy in de diskdrive doen. Deze driver wordt  door MSI op floppy meegeleverd, maar bij Asus moederborden moet je de diskette  zelf maken op een andere PC door van de driver-CDrom de file ‘Make SATA driver  disk.exe’ te runnen (deze executable extraheert de benodigde files op een  diskette). Vóór het kopieren van de windows files op harddisk installeert  windows de SATA driver en kan alleen zó de harddisk herkennen…..

Verder is het belangrijk dat je behalve de voeding voor het moederbord ook  de (4-pins) voeding voor de processor aansluit. Dit is nieuw voor AMD  processors, maar bestaat al een tijdje voor Intel processoren. Ook is het  raadzaam de kast ventilator (indien aanwezig) aan te sluiten omdat elke graad  dat de processortemperatuur lager is, de levensduur ervan verlengt.

Verslag dinsdagmiddagbijeenkomst Zoetermeer, 8 november 2005
Op de HCCHaaglanden site staat de lezing als volgt aangekondigd: Aldfaerspecialist vertelt over het Genealogieprogramma. Alleen deze titel is  al voldoende om 35(!) leken en vergevorderde Aldfaergebruikers naar de  bijeenkomst in Zoetermeer te lokken. De lezing wordt gegeven door Wim Rozendaal. Zoals hij zelf vertelt is hij één  van de zes vrijwilligers die het genealogieprogramma Aldfaer (gratis!) ontworpen  heeft en nog dagelijks aanpast en verfijnt (www.aldfaer.nl). In een notendop laat Wim zien wat het programma inhoudt, wat het kan, maar ook  waar het in tekort schiet. Voor het maken van rapportages en prachtige lay-outs  voor de uitvoer verwijst hij meteen door naar andere gratis of goedkope  programma’s en hun sites. In een heldere uiteenzetting legt hij op een ‘droge’  humoristische manier, heel eerlijk en in een hoog tempo, de menu-onderdelen,  icoontjes + toepassingen uit. Enkele adviezen die Wim geeft: – maak een  veiligheidskopie van je stamboom buiten je eigen computer, – via HELP kun je een  beginnershandleiding starten, waardoor je binnen twee uur alle functies van  Aldfaer gezien hebt, – wil je iets weg krijgen in Aldfaer: altijd Shift + actie. Tot slot geeft hij nog enkele aanwijzingen om m.b.v. TNG ($ 30) of PhPGedView  (gratis) een website te bouwen. Op Wim’s website www.famrozendaal.net (in  aanbouw) kunt u vanaf 1 december as. meer lezen over GEDCOMpare, Genlias, Familysearch, etc. en de in  Zoetermeer gegeven lezing.
Marion Verweij.

Op dinsdag 25 oktober hield Aad van Leeuwen een lezing over Homepage maken mbv.  NVU en  Webalbum Generator.
Op zijn  HCC homepage, home.hccnet.nl/aad.vl staat het resultaat van de middag. Tzt. komt hier een soort handleiding te staan  die je wegwijs maakt wb. het plaatsen van hyperlinks (‘koppelingen’ in NVU), het  invoegen van plaatjes, het gebruiken van tabellen in je pagina’s. Ook zul je  hier een handleiding vinden van Webalbum Generator, het programmaatje om een  diapresentatie te maken. Ook volgt een uitleg van de freeware versie van  WS-FTP  Light ,  een programmaatje om je pagina’s en foto’s en bestanden te uploaden naar je  webserver (homepage-server).
Aad van Leeuwen

De voordracht bij HCC Zoetermeer op dinsdag 13 september ‘05 en dinsdag 27  september ’05 ging over een boekje in A5 formaat maken.
Een voorbeeld boekje en een handleiding werd aan de aanwezigen uitgereikt. Hierna volgde de uitleg door Theo de Zeeuw, waarin we veel te weten kwamen hoe  een en ander in Word gemaakt kon worden. Theo had alle maten al berekend voor de indeling van de pagina, waarna het  opmaken met Word Art volgde, ook een tekstvak hoort er dan bij. Het invoegen van foto’s of plaatje is een leuk onderdeel van het hele boekje, en  het werken met sjablonen is ons ook goed uitgelegd. Op een rustige en duidelijke wijze zagen we hoe het boekje vorm kreeg. In de week van het leren waarin ik dit schrijf, kan ik met een gerust hart  zeggen dat de gene die aanwezig waren er weer wat hebben bijgeleerd. Dank je wel Theo, voor het vele werk en tijd wat je hier aan hebt besteed , maar  vooral voor je duidelijke uitleg, de rust en kalmte waarmee je ons dit hebt  geleerd. Tevens wil ik ook de mensen achter de schermen bedanken die deze middagen  mogelijk maken.
Lenie Middelaar
(document  downloaden of online bekijken)

Download de voordracht bij HCC Zoetermeer over  Skype, Dinsdag 12 april 2005 of bekijk hem online

Verslag Bijeenkomst Zoetermeer, dinsdagmiddag 28 juni 2005
Op 12 april had Theo de Zeeuw al een enthousiaste uitleg gegeven over het  gebruik van Skype (bijna gratis bellen via de computer). In de praktijk bleken  er nog wat vragen gerezen te zijn, vandaar deze hernieuwde kennismaking. Theo  ging vlot door zijn eerste serie stencils heen en liet zien hoe je via www.skype.com (in het nieuwe  jasje van versie: 1.3.0.48) het programma kunt downloaden, installeren, een  account kunt aanmaken, contact personen toevoegen, etc. Van computer tot  computer bellen is gratis en tegen betaling kun je ook via SkypeOut rechtstreeks  een vast of mobiel nummer bellen (kan niet bij MSN). Theo demonstreerde dit door verschillende mensen te bellen. Door de  computer/verbinding en kwaliteit van het webcamprogramma (plug in: Spontania  Video4skype) leek het als of Theo een ‘knipperlicht’ relatie met zijn vrouw  Jenny had, maar hij verzekerde dat zij beiden, net zo als zijn oude computer,  zeker nog een tijdje mee zouden gaan (Theo: webcamverbinding bij MSN is beter). Via zijn tweede serie duidelijke stencils behandelde Theo o.a. het  vergadergesprek, de belhistorie en het meesturen van bestanden. Dat het ‘skypen’  al aardig ingeburgerd is bleek uit de mededeling in het computerscherm dat er op  dat moment ongeveer 3 miljoen mensen ‘on line’ waren……
Door alle vragen bleef er weinig tijd over voor de informatie van Ien v.d.  Ploeg. http://home.hccnet.nl/vd.ploeg/ Het voorkomen van vierkantjes met rood kruis. Zij meldde o.a. dat je op http://www.seniorweb.nl/experimenteer/handleidingen/19_kruisjes_in_plaatjes.htm praktische informatie kon lezen n.a.v. diverse vragen. Voor het a.s. seizoen, dat begint op de 2e dinsdag in september (evt. 4e dinsdag  in augustus?) heeft de ‘denktank’ weer een leuk programma in petto, ik ben  benieuwd…… Fijne vakantieperiode!
Marion Verweij

Demonstratie E-mail verfraaien

Deel 1
Op de agenda stond als onderwerp: e-mail verfraaien met plaatjes en muziek. Een vrouwenonderwerp?  Nee hoor, de mannen waren in de meerderheid. Op een heldere en duidelijke manier vertelde Ien v.d. Ploeg  over het zoeken naar plaatjes en muziek op Internet. Wil je een bewegend plaatje, let dan op de  extensie .gif en een . jpg plaatje neemt veel minder ruimte in dan een .bmp. Wil je een plaatje/muziek  kopiëren of opslaan, de rechter muisknop doet wonderen. Daarna liet ze zien hoe je mailberichten kunt  verfraaien met achtergrond kleur, lettertype, plaatjes en muziek, maar ook hoe je een berichtje van iemand  anders via ‘bronbewerking’ kunt ‘rippen’. Na de pauze besteedde Ien aandacht aan het programma Color  Picker, waardoor je uit ‘ontelbare’ kleuren (en bijbehorende kleurnummers) een keuze kunt maken.
Tot slot werden door Ien en andere leden nog enkele vragen beantwoord en had iedereen deze middag weer  iets geleerd. Rinus…..bedankt voor de heldere stencils… ga je een keer uitleggen hoe je deze maakt?
Marion Verweij.

Deel II
Vanmiddag hebben we een zeer leerzame lezing bijgewoond op de locatie: Het Stadshart in Zoetermeer. De lezing werd gegeven door Ien v.d. Ploeg. Het onderwerp was: “Het verfraaien van een e-mail”. De meeste e-mailtjes die we krijgen bestaan uit tekst met een kop en het bericht. We kunnen gerust zeggen het zijn berichten zonder reuk of smaak, te vergelijken met een memobriefje.  Af en toe zit er wel eens een leuke tussen. De verzender heeft er dan een beetje moeite voor gedaan en  het resultaat is dat je bij de ontvanger meestal een glimlach op zijn lippen tovert.
Je kunt zo’n e-mail verfraaien met een bewegend plaatje en/of een midi-muziekje. Een groot voordeel van deze bewerkingen is dat je de e-mail niet noemenswaardig vergroot. Een bewegend plaatje is ±  5 – 100  Kb. Een midi-muziekje kan ±  40 Kb groot zijn. Vergeleken met het e-mailbericht zonder reuk of smaak is de opgemaakte e-mail ± 100 Kb groter. Voor mensen met een  telefoonverbindingen kan dat geen probleem zijn. Ien heeft ons ook geleerd om de achtergrond van de e-mail een kleurtje te geven en zelf briefpapier te  maken. Zoals we weten heeft Microsoft ons een aantal kleuren beschikbaar gesteld, maar Ien heeft ons  geleerd met het programma Colorpick  elke gewenste achtergrondkleur te maken.
We sloten de middag af met een verdiend applaus voor Ien v.d. Ploeg na een gezellige en leerzame middag. Ien hartelijk bedankt.
M. Molhoek E-mail verfraaien als Word document ter download. Word document met handleiding hoe color-picker te gebruiken ter download.

Kort verslag van de dinsdagmiddagbijeenkomst van 10-05-2005
Behandeld werd Partition Magic 8.0 Na een korte opening door Marianne Németh kreeg Theo de Zeeuw het woord. Hij gaf een uitleg over de indeling van de harde schijf en zijn partities. Hij gaf aan waarom we de harde  schijf in partities dienen op te delen. Daarbij werden de voor- en de nadelen vermeld. Na de basisbegrippen die noodzakelijk zijn om de rest van de lezing te kunnen begrijpen, startte Theo  met de praktijk. De lezing werd gehouden m.b.v. twee schijfjes die hij op zijn demonstratie PC had gemaakt. Theo had de gehele lezing op papier gezet. We behoefden niet te schrijven en konden ons volledig  concentreren op de demonstratie. Er werd ook even een zijstap gedaan naar de partitioneer mogelijkheden van  Windows XP, met zijn beperkingen.  We kunnen concluderen dat Theo ons weer meer kennis heeft bijgebracht in de techniek van de Computer.
M.M.

Demonstratie Rescue CD

29-03-2005 (15-04-2005 aangepast)
Op 14 April heeft Wim de Jong een workshop houden over zijn zelf samengestelde Rescue CD. Kijk op zijn    homepage voor zijn verhaal en enkele foto’s.